tisdag 31 december 2013

Linjärt, min käre biskop!

Utöver mina intressen litteratur och travsport så är jag en hängiven schackspelare, och tävlar regelbundet. Det finns en del travhästar med schackrelaterade namn. Nedanstående häst har stallnamnet Bishop, alltså schacklöpare på engelska.

Från V86 den 27 november

från mariabodin.se
 

Patricia Bishop, sto

fader: Steinlager
moder: Shezfine Hornline
morfar: Silver Pine

Patricia Bishop är uppfödd av Tord Erixon och Britt-Louice Ek från Boden. Hästen är en del av Stall Bishop (Tord & Maria Bodin) i Mockträsk och tränas sedan 1999 av Maria Bodin. Stallet ligger en mil från Bodentravets bana där banjobben läggs in. Stallet har för närvarande 12 hästar och Patricia är den som dragit in mest pengar. Mer att läsa om stallet: Team Bishop


Patricia Bishop är enda avkomman efter Shezfine Hornline. Pappa Steinlager exporterades till Norge 2001 men har 69 färdigregistrerade svenskfödda avkommor. Bäst resultat av dessa har Bon Frecia, med dryga 1,5 miljon intjänade kronor. Patricia ligger fyra på den listan med sina 404 000 kr.

Ursprung


Jag nämnde i ingressen att bishop är det engelska namnet för schacklöpare. Det är naturligtvis också det engelska ordet för biskop. Det är däremot inte helt klarlagt varför britterna kallar löparen för "bishop" och de var heller inte först med den avvikelsen.
 

I England har löparen benämnts bishop sedan mitten av 1500-talet, från den tidpunkt då de nuvarande reglerna för modernt schack togs i bruk, när löparen fick större rörelsefrihet (tidigare fick den bara gå två steg åt gången) på sin diagonal. Under 1500-talet tillkom även reglerna för bondepromovering, en passant och de båda rockaderna.
Men, vid den tidpunkten kallades redan löparen för biskop på Island. Däremot kvarstod namnbetydelsen löpare/budbärare i de övriga germanska språkområdena.
En del hävdar att det var kyrkans makt under 1500-talet, och det faktum att pjäsen till sitt utseende liknar en mitra (biskopens huvudbonad), som ledde fram till benämningen. Men varför fick inte pjäsen samma namnutveckling i exempelvis Tyskland, Nederländerna, Danmark och Sverige?

Oavsett schacklöparens historia så gillar jag hästnamnet Patricia Bishop. Patricia härstammar från ordet patricius (=adelsman) och Bishop är en kyrklig titel.

onsdag 25 december 2013

I en ny värld

Både människor och djur kan må bra av ett miljöombyte ibland. Det är inte ovanligt att hästägare flyttar sina tävlingshästar från en tränare till en annan, från söder till norr - eller vice versa, med nytändande resultat. Den här hästen har gjort en sådan resa.

Från V75 den 23 november

foto: från vinnarskallar.se
 

Horton, valack

Fader: Enjoy Lavec
Moder: Drottning Amok
Morfar: Arnaqueur

Horton är uppfödd av Qlina System AB i Solna och tränades fram till mitten av juli av Håkan Eriksson på Sundbyholm. Numera tränas hästen av Per Linderoth på Bergsåkers travbana. Hästen har gjort nio starter i hans regi och vunnit fem av dessa. Han har verkligen mått bra av miljöombytet, eller så är konkurrensen i norr mer passande för honom.
Drottning Amok hann bara få tre avkommor och Horton är framgångsrikast av dem. Ur Enjoy Lavecs 08-årgång placerar Horton sig på tredje plats, efter Miraflores och Ghetto Blaster.

Västerbo Vainqueur, med Arnaqueur som pappa, har i år lämnat ett helsyskon till framgångsrika Longisland Icetea. Uppfödare till hingstfölet efter S.J.´s Photo - Västerbo Vainqueur är så klart Västerbo Stuteri i Heby. Namnförslag: Västerbo Valentine.

Ursprung


Horton har garanterat fått sitt namn från den framgångsrika animerade filmen "Horton hears a Who!", från 2008.


Filmen handlar om den excentriske elefanten Horton och hur han ska beskydda sina vänner i en mikroskopiskt liten värld. Filmen bygger på boken med samma namn, skriven av Dr. Seuss - a.k.a. Theodor Seuss Geisel (1904-1991). Han har även skrivit de populära böckerna "The Cat in the Hat" och "How the Grinch Stole Christmas".

torsdag 28 november 2013

I Tarzans tjänst

Det här inlägget handlar om en välstammad häst med ett säreget namn. Jag vet inte om uppfödarna har ett särskilt intresse för teknik och kommunikationer, eftersom de gav hästen ett namn som kan kopplas till transporter.

Förra veckans V86-häst


Utility Bus, valack

Fader: Scarlet Knight
Moder: Eclat Bi
Morfar: Toss Out

Utility Bus är uppfödd av Stefan T.Z.Melander HB & I Löfbergs AB, och tränas av Stefan Melander på Solvalla. Hästen är född 2007 och därmed delaktig i Scarlets Knights starka årgång från det året. I det gänget hittar vi bl.a. Kadett C.D., Friction och Mr Picolit. Det är inte lätt att hävda sig i sådan konkurrens. Därför är förmodligen femteplatsen i Konung Gustaf V:s Pokal, 2011, hästens största merit. Prislistan i det loppet såg ut enligt följande:
1)                         Wishing Stone
2)                         Kadett C.D.
3)                         Formula One
4)                         Raja Mirchi
5)                         Utility Bus
Hittills har Utility Bus tjänat drygt 700 000 kronor.
För Stefan Melanders uppfödning och tävlingsverksamhet har Scarlet Knight spelat en väldigt viktig roll. Redan första året inom aveln, 2004, resulterade i avkomman Iceland, som sedermera vann Elitloppet 2010. Scarlet Knight är uppstallad hos Skråmsta Stuteri under 2013. Mamman Eclat Bi har även lämnat helsystern Rollout, född 2006, som tjänat dryga halvmiljonen.

Ordets ursprung


Det engelska uttrycket utility har flera olika betydelser. Det kan betyda nytta eller användbarhet. I USA används pluralformen utilities om gas, vatten, el, teletjänster och kommunikationer. Det kan också sägas om objekt som kan användas till mycket, alltså en praktisk eller nyttobetonad pryl.
Public utility kan översättas med affärsdrivande verk eller olika former av samhällsservice och det är i det sammanhanget vi får sätta in begreppet Utility Bus. I Sverige motsvaras ordet av transporttjänster inom samhället, såsom skolskjuts, färdtjänst och servicelinjer.

tisdag 26 november 2013

Amors penningar

Jag har haft tung bana ett tag så inläggen har blivit liggande på skrivbordet. Jag ska försöka skriva ikapp under veckan. Först ut en häst som deltog i finalerna på Solvalla 16 november och som återkommer i lördagens omgång. Namnet är mycket vackert och får räknas som en lek med ord.

Från Solvalla-finalerna (16/11)

 

Reven d’Amour, hingst


Fader: Revenue
Moder: Melody d’Amour
Morfar: Super Arnie

Reven d’Amour är uppfödd av Lars-Otten Froode och Roger Olsson. Lars-Otten driver Stall Ekdungen i Trensum, utanför Karlshamn. Stall Ekdungen startades av hans far Otten Persson, i slutet av 60-talet. Bland deras uppfödningar hittar vi Kriterievinnaren från 1985, Personia e. Pershing-Mahonia. På tävlingsbanan syntes US-importen Keystone Melody under 70-talet och hon har varit starkt bidragande till avelsverksamheten också. Hon är mormors mor till Melody d’Amour som hann lämna fyra avkommor. Förutom Reven d’Amour är även Online d’Amour, med dryga 730 000 kr inkörda, framgångsrik på banorna.

Reven d’Amour har skiftat tränare ett par gånger men det har hela tiden skett inom Larsson-familjen. I dagsläget tränas hästen av Fredrik B Larsson på Solvalla. Reven d’Amour har tjänat över 5 miljoner kronor. Bland vinsterna på svensk mark finns segrarna i det Europeiska treåringschampionatet 2008 och i Fyraåringseliten Club Grand Prix 2009. Men den stora pulshöjaren var förstås andrapriset i Maple Leaf Trot i Kanada, 2010.

Stall Ekdungen har tre fölston som lämnat följande årsföl, 2013. Lars-Otten använder olika namnförgreningar till sina märrars avkommor, men bokstaven D är årets gemensamma bokstav.

Ottens Julia har lämnat ett stoföl efter Pastor Stephen. Förledet Ottens är gemensamt för avkommorna. Namnförslag: Ottens Daria

Global Demon har lämnat ett stoföl efter Adrian Chip. Namnförslag: Diva Runner

Iata Käll har lämnat ett hingstföl efter Adrian Chip. Ordet Iata förekommer på något sätt i hennes avkommors namn. Namnförslag: Danyel of Iata

Ordets ursprung


Jag tror att namngivarna lekte med föräldrarnas namn (Revenue – Melody d’Amour) när de satte samman Reven d’Amour till hingstfölet. Det är rätt självklart att d’Amour betyder kärlekens.


Men det finns ingen given översättning till det korta ordet reven. Det kan vara kort för återförsäljare (revendeur), eller en förkortning av verbet revenir, som betyder återvända. Men troligast är väl ändå att det är en förkortning av revenu, som betyder intäkter eller lön. I så fall blir hästens namn, i lekmannens översättning, Kärlekens lön. Det är väl okej, även om jag anser att kärlek varken kan säljas eller köpas.

Däremot har namnet en trevlig satsmelodi med sina r-ljud i början och slutet.

lördag 16 november 2013

From Hanover to Rättvik

Efter några sjukdagar känner jag mig lite "hangover" så vad kan vara bättre än att skriva av sig, ett g. Hästen jag valt ut från onsdagens V86:a har ett stuterinamn som förpliktar. Förnamnet är obegripligt, men det får sin förklaring längre ner.

Veckans V86-häst


Sandrngham Hanover, valack

Fader: Cantab Hall
Moder: Sally Hanover
Morfar: American Winner

Sandrngham Hanover är uppfödd av Hanover Shoe Farms Inc. i Pennsylvania, USA. Hästen köptes som ettåring vid en auktion i Harrisburg av Leif Witasp, för $10 000. Hästen har varit i Leifs träning hela tiden och har i dagsläget tjänat ~ 1 200 000 kronor. Sexåringen har en vinstprocent på 31.
Hanover Shoe Farm har sitt ursprung i Hanover Shoe Company. Hästskotillverkningen ledde till Hanover Shoe Stable som från 1922 utvecklades till Hanover Shoe Farms. De har hela tiden haft uppfödning av passgångare. Det stora genombrottet bland travarna kom med Super Bowl som värvades 1972.
2001 satte deras uppfödningar "all-time" rekord i intjänade dollar, $21 372 418. Bland deras nuvarande avelshingstar finns Andover Hall, Cantab Hall och Donato Hanover. Sandrngham Hanover är en av flera framgångsrika travare ur Cantab Halls årgång från 2007. Bäst av alla är förstås Tamla Celeber med sina dryga 8 miljoner kronor intjänade. Ägarna till Sandrngham Hanover äger också fölstoet Keystone Florence som i år lämnat ett hingstföl efter den franska hingsten Quevert. Namnförslag: Keystone Rome.

Att Sandrngham saknar ett i, i sitt förnamn, beror på att Svensk Travsport inte godkänner namn som innehåller fler än 18 tecken, mellanslag inkluderade, vid registrering.

Ursprung


Hanover är en ort i södra Pennsylvania med dryga 15000 invånare. Den ligger blott 8 kilometer från den välkända Mason-Dixon linjen som delade staterna i nordost från staterna i syd, såväl kulturellt som politiskt, när slavfrågan delade unionen. Namnet Hanover kommer förstås från de tyska invandrarna och staden Hannover i Tyskland.
Hanover ligger endast 23 kilometer öst om Gettysburg, den mest välbekanta platsen i inbördeskrigets historia. Där slogs under tre dagar, 1-3 juli 1863, 75000 soldater från norra Virginias konfedererade armé under General Robert Lee mot 97000 män ur Potomacs unionsarmé, ledd av General George G. Meade. Längs en fem kilometer lång linje försökte Lee's styrkor bryta igenom unionens försvar. Det var andra gången som den konfedererade armén invaderade nordstaternas territorium och det blev en våldsam förlust, en början till slutet.


I november samma år höll Abraham Lincoln ett oförglömligt tal vid invigningen av den nya kyrkogården för unionens soldater. Än idag betraktas Gettysburgtalet som en retorisk klassiker.

lördag 9 november 2013

Flyttfåglar

Veckans V75-häst har bara varit i Sverige i drygt sju månader men har redan vunnit ett svenskt storlopp. Hästen importerades i mars månad från USA. Hästens dåvarande tränare, Åke Svanstedt, flyttade i motsatt riktning för tre veckor sedan.

Veckans V75-häst

Foto från aclstuteri.se

Gisela Ås, sto

Fader: Infinitif
Moder: Golden Door Lindy
Morfar: Cambest

Gisela Ås är uppfödd av ACL Stuteri Inc. i Kentucky, USA. Men man får väl ändå säga att hästen är uppfödd i svensk anda, eftersom ACL Stuteri har sitt ursprung i Blädingeås i Småland. 1998 utökade man verksamheten genom att etablera sig i Kentucky under namnet ACL Farm LLC. Anette och Anna Lorentzon är kvinnorna bakom träningsstallet i USA.
Sedan Åke Svanstedt avslutade sin tränarverksamhet i Sverige så flyttades Gisela Ås till Roger Walmanns träning på Solvalla. För honom har hon gjort en start, och den resulterade i vinst. Hennes största merit sen hon anlände till Sverige är naturligtvis segern i Drottning Silvias pokal i maj månad. Under lördagens V75 startar hon i Stoeliten med spår 3 över 1640 meter autostart.

Gisela Ås har en rätt säregen härstamning på moderns sida. Morfar Cambest har brittiskt ursprung och en ofullständig stamtavla.
Pappa Infinitif  däremot är en välstammad italiensk avelshingst, efter Pine Chip - Island Dream.
Mamma Golden Door Lindy har i år lämnat ett stoföl efter Striking Sahbra. Mitt namnförslag: Golden Grape Ås.

Ordets ursprung


Gisela är ett forntyskt namn, ursprungligen en kortform av namn som börjar på Gisel-. Betydelsen av gisel är stråle eller pil. Så Gisela kan betyda "den strålande". Karl den store hade en syster under 800-talet som hette Gisela. I Sverige finns namnet belagt först kring 1720-talet.

Namnet ökade något i populäritet efter att baletten Giselle haft premiär i Paris, 1841. Men i modern tid har inte många flickor tilldelats namnet. Kanske kan de tecknade karaktärerna i Open Season ge namnet ett uppsving. I de filmerna förekommer hjorten Elliot och hans flickvän Giselle. De får så småningom tre kalvar/kid, Gisela, Giselita och Elvis.

Bild från fanpop.com

torsdag 7 november 2013

Det gäller att (s)välja rätt

Det finns en uppfödare som gjort sig känd för sin namngivning av föl. Hon delar mitt stora intresse för ordens betydelser och följer gärna ett mönster för sina fölstons avkommor. Hon är kvinnan bakom veckans V86-häst i bloggen.

Veckans V86-häst

Foto: Martin Langels, ALN
 

Prawns, hingst

Fader: Viking Kronos
Moder: Gambari
Morfar: Victory Dream

Prawns är uppfödd av Menhammar Stuteri på Ekerö och kvinnan jag nämnde i ingressen är förstås Margareta Wallenius-Kleberg. Hästen är i träning hos Roger Walmann på Solvalla.
Ett av de mer uppmärksammade namnen, av alla annorlunda hästnamn som Margareta gett sina hästar, är Kriterievinnaren Rokkakudo. Namnet kommer från ett tempel och en munk i Japan. Kanske får jag anledning att återkomma till det namnet i bloggen, någon gång. När det gäller avkommorna till Gambari är det rätt uppenbart att räkstuvningen inspirerat till nya namn. Se här:

2001 Impossible
2002 Jumbo Shrimp
2003 Langoustine
2004 Micro Mesh
2007 Orthoceratit
2008 Prawns
2009 Queer Fish
2010 Rock The Boat
2011 Scampi

Framgångsrikast hittills är Micro Mesh som tjänat nästan 3,5 miljoner kronor medan helbrorsan Prawns ligger god tvåa med dryga 1,6 miljoner kronor.
Jag har haft mejlkontakt med Menhammar och gett förslag på namn till deras årsföl. Nu tror jag inte att Margareta vill lämna över ansvaret till någon utomstående, men jag bjuder ändå mina läsare på ett förslag.
Menhammar har i år ett stoföl efter Viking Kronos och märren Mixed Doubles, som tidigare lämnat stofölet Side By Side. Mitt förslag till Margareta är, Upturn. Substantivet upturn betyder uppgång och verbet upturn betyder "att vända upp och ner på något". Ett passande namn till ett föl ur U-årgången 2013, tycker jag.

Ordets ursprung


Prawns är ett engelskt ord för räkor, men shrimps är också ett engelskt ord för räkor. Hur ligger det egentligen till med de båda uttrycken?

 
Om du besöker en brittisk fisk- och skaldjursrestaurang är det stor chans att de använder prawns i sina menyer medan man på en amerikansk restaurang kan välja shrimps bland rätterna. Men det är inte enbart en etymologisk eller kulturell fråga.

Det är biologisk skillnad på en prawn och en shrimp. Den finns inte huvudsakligen i deras storlek utan i hur deras gälar ser ut.
Olyckligtvis har den missuppfattningen fått fäste i språkbruket. Ordet shrimp används nämligen som slanguttryck för en "liten mager stackare".

För övrigt äter jag inte skaldjur, överhuvudtaget.

måndag 4 november 2013

Skuggor och sagospel

I lördagens bronsdivision startade en avkomma till ett av mina favoritston, som travspelare. Sahara Shadow var ofta en spikhäst på mina system i början av 2000-talet. Varför hennes stoföl från 2009 fick heta Fairytale blir uppenbart längre ned i texten.

(förra) Veckans V75-häst


Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Sahara Fairytale, sto

Fader: Viking Kronos
Moder: Sahara Shadow
Morfar: Graduate Student

Sahara Fairytale är uppfödd av Oskari Mäenpää i Finland. Det namnet är kanske inte allom bekant. Men om jag istället skriver Stall Sahara, eller som det heter på finska Saharan Ravitalli i Haapamäki, är det nog fler som nickar igenkännande. Efter några försäljningsturer är Sahara Fairytale åter i träning hos Lutfi Kolgjini på Jägersro, det var hon även som tvååring.
Mamman, superstoet Sahara Shadow, vann 26 av 94 starter, däribland ett uttagningslopp till Olympiatravet 2001. Hon tjänade nästan 2,5 miljoner kronor som tävlingshäst. Även i aveln har hon varit mycket framgångsrik. Hennes första avkomma Sahara Dynamite tjänade drygt sju miljoner, på blott 38 starter, och vann både Kriteriet och Derbyt. Året efter lämnade Sahara Shadow hingstfölet Sahara C.Four som hittills sprungit in dryga miljonen. Ett par av hennes avkommor har stannat i Finland och inte synts på svenska travbanor. I fjol lämnade hon hingstfölet Sahara One, efter Raja Mirchi, och i år lämnade hon ett stoföl som också har Raja som pappa. Ett namnförslag på det stofölet: Sahara Jane.

Ordets ursprung


Fairy tale har två betydelser, dels en folksaga om (eller med) fairies, alltså feer. Men feer har även blivit populära inslag i dramer, ett exempel är En midsommarnattsdröm av Shakespeare, och i romaner, såsom Tinker Bell i berättelserna om Peter Pan av J.M. Barrie.

bild från disney-clipart

Fairy tale kan också vara en orealistisk berättelse, eller en rövarhistoria, som är mer eller mindre uppdiktad. En del sägner faller in under den beskrivningen. Jag kan rekommendera boken Sägenresan av Per Gustavsson, utgiven av Rabén & Sjögren, om ni är intresserade av att läsa några riktiga rövarhistorier.

foto från rabensjogren.se

Men jag är rätt säker på att Sahara Fairytale, som föddes 2009, har fått sitt "efternamn" från det årets Eurovisionvinnare, Alexander Rybak och hans sång "Fairytale". Vill ni åter lyssna på den, kan ni klicka här. Om ni hellre föredrar Enyas "Fairytale", kan ni välja den här länken.

söndag 3 november 2013

Gotländskan bär frukt

Jag borde ha tagit ut någon ledig dag under förra veckan, känns det som. Nu blev det jobb och sega kvällar. Inlägget från förra veckans V86:a släpper jag först nu. Jag saknar ibland känslan som inläggets hästnamn förmedlar...

(förra) Veckans V86-häst


foto från sundbergstable.se

Immer Fri, valack

Fader: Fast Photo
Moder: Olly Fri
Morfar: U.S. Flying Scot

Immer Fri är uppfödd av det gotländska handelsbolaget Stall Fri HB i Stånga. För ett år sedan köptes hästen av Gösta Gahm i Hemse och sattes i träning hos Hans-Owe Sundberg på Solvalla. Immer Fri är sällan oplacerad i sina lopp men heller ingen segerstaplare, blott två vinster på 26 starter. Trots det är han än så länge den mest lovande av Olly Fris avkommor. Tittar man på Fast Photos avkommor från årgång 2009 är det endast Linslusen som lyckats bättre än Immer Fri. Men deras säsonger som fyraåringar är inte i närheten av tidigare Fast Photo-årgångar.
Immer Fri blev Olly Fris sista avkomma, hon dog 2009. Ett annat "FRI-sto" är Ultra Fri som lämnat fyra avkommor. De tre första (alla ston), Hannah Fri, Inez Fri och Kirke, hade alla samma uppfödare som Immer Fri. Hennes fjärde avkomma, ett hingsföl efter Intoxicated, föddes i år och ägs av Gunilla Hägg Söderlund i Romakloster. Eftersom hästens tvååriga halvsyskon heter Kirke och hästen är uppfödd på Gotland blir mitt namnförslag, det gotländska ordet för blåbär, Munke.

Ordets ursprung


Det finns flera tänkbara scenarion till varför Immer Fri fick förledet Immer. Det finns avelshingstar, både bland varmblod och gotländska russ, som hetat Immer. Kanske har det inspirerat namnvalet. Kanske finns det något immer i den gotländska språkvarianten som jag inte känner till. Troligtvis, och förhoppningsvis, är det väl ändå det tyska ordet immer som avses. I ren översättning blir hästens namn i så fall "alltid fri" eller "ständigt fri". Med tanke på vad jag tidigare skrivit i denna blogg, om frihet, så förstår ni att jag gillar namnet. Namnet blir inte sämre av att det dessutom är en form av språklig assonans, att första och sista vokalljudet är samma, vilket tilltalar poeten i mig.

Ursprungligen är faktiskt ordet immer en sammansmältning av två småord, där suffixet kommer av meer (gammalt ord för mer), och hade betydelsen "alltid mer". Numera är ordet synonymt med alltid eller ständigt, medan tyskarna använder ordet mehr för betydelsen mer. En ordseparation har skett.

Slutligen en tysklektion:

immerdar - evigt
immerhin - åtminstone
immer wenn - närhelst
immer wieder - upprepade gånger
immerzu - hela tiden

Danke schön!

lördag 26 oktober 2013

En katt bland hermelinerna

Den här lördagen har jag valt en riktig "slitvarg" som profilhäst, fast med tanke på namnet är det väl snarare så att han har "nio liv". Vi får se om han kan vinna Silverdivisionen på gamla dar. På bilden är han ettåring och redo för Kriterieauktionen.

Veckans V75-häst


Foto: Claes Kärrstrand
 

Staro Bobcat, valack

Fader: Giant Cat
Moder: Purple Arrow
Morfar: Royal Prestige
 
Staro Bobcat är uppfödd i Ramkvilla hos Staffan Nilsson, inom Staro International. Hästen har hela tiden varit i träning hos Tommy Zackrisson på Kalmartravet. Hästen köptes på nämnda Kriterieauktion för 100000 kr av C.O.Dahls Sanerings AB. Sedan 2011 äger Tommy själv hästen. Om man tittar närmare på de "Staro-hästar" som såldes på Kriteriauktionen 2005 kan man konstatera att det är svårt för hästägare att gå plus. Av de tio hingstar som såldes är det bara två som tjänat in sitt auktionspris på tävlingsbanan. Varför Staro Bobcat blivit både framgångsrik och hållbar (hästen är ju snart 10 år gammal och har gjort 114 starter) kan nog bara Tommy Zackrisson svara på.
 
Mamman Purple Arrow har fram till hon exporterades till Österrike 2006 lämnat fem avkommor, varav tre färdigregistrerats i Sverige. Hennes första svenska avkomma Staro Ambush har i sin tur lämnat ett intressant sto, nu treåriga Ambush Avenue efter Viking Kronos.
 
Staro International har flera intressanta årsföl och jag har väl genomtänkta namnförslag åt dem. Årets föl har efterled med initialbokstav K.
 
Brad de Veluwe - Bexibop, hingstföl = Staro Kaksi
Bexipops andra avkomma har finsk pappa och kaksi betyder två på finska.
 
Brad de Veluwe - Fiona San, hingstföl = Staro Koff
Förra årets Fiona San föl fick namnet Staro Java. Från kaffe till finskt öl är steget inte så långt.
 
Brad de Veluwe - Optical Illusion, hingstföl = Staro Karelen
Optical Illusions första avkomma hette Illinois. Karelen är en finsk region.
 
Brad de Veluwe - Staro Udine, stoföl = Staro Kylli
Kylli är kortform för Kyllikki som förekommer i finska nationaleposet Kalevala.
 
Juliano Star - Keystone Vivacious, hingstföl = Staro Kumalo
Bakithi Kumalo heter basisten på Paul Simons platta "Graceland" och hörs fr.a. i låten "You can call me Al".
 
Juliano Star - Staro Fairytale, stoföl = Staro Kiki
Staro Fairytales första avkomma och pappan är fransk. Vad är mer lämpligt än den välkända Kiki från Montparnasse som dopinspiration.
 
Adrian Chip - Making Waves, stoföl = Staro Kelway
Kelway är ett hotell med hemvist i Port Elizabeth, Sydafrika.
 
Varenne - Million Heiress, hingstföl = Staro Kenmore
Million Heiress har två tidigare avkommor med namnen Interstate och Jersey Side. Kenmore Street finns på Staten Island, New York.
 
Make It Happen - Stunning Lindsey, stoföl = Staro Key West
Helsystern heter Staro Just Do It så Florida är väl en god plats för en namnidé.
 

Ordets ursprung

 
Bobcat är engelska ordet för rödlo. Namnet har den fått av att svansen är kort, liksom stubbad. Det engelska uttrycket för det är, bobbed. Samma ordstam bob finner vi i den korta frisyren för kvinnor, bobcut.

 
Lodjuren som finns i de nordiska skogarna, Lynx Lynx, är större än sin släkting Lynx Rufus, rödlon. Bilden visar vår Lokatt.
 
 
Jag tycker att namnet bobcat är mer lämpligt som hästnamn än ordet prey, som jag tidigare skrivit om, även om det tillhör rovdjursskaran. Lokatten är smidig och skygg och ordet bobcat låter fränt. Dessutom kan även hästar få sin svans, bobbed.



onsdag 23 oktober 2013

Drömmen har ett pris

Det krävs god känsla för ordens rytm när man sätter samman tre ord till ett hästnamn. Uppfödarna till veckans V86-häst har lyckats väl. Först trodde jag att namnet var ett känt citat men har inte lyckats hitta något sådant ursprung. Vi får se om segern i Tyskland kan följas upp med en seger i Breeders Crown- semifinalen.

Veckans V86-häst


 Foto: Mikael Rosenquist / DL Media

Dreams Take Time, hingst

Fader: Andover Andover
Moder: B.My Honey
Morfar: Viking Kronos

Dreams Take Time är uppfödd av Jim Oscarsson med familj i Eskilstuna som också ägde hästen fram till december 2011. Sedan dess ägs hästen av BISP Fastighetsförvaltning AB, Malmö. Bakom den "fasaden" finns bl.a. Lisa Persson och hennes far Fred Persson. Mer om dem kan ni läsa här.

Till en början satte de nya ägarna hästen i träning hos Joakim Lövgren. Men sedan juli månad är hästen överflyttad till Jägersrokollegan Lars I Nilsson. Två starter i Lars regi har gett två raka vinster. Den senaste togs i Grossen Preis Von Deutschland för 10 dagar sedan. I kväll tror jag att han vinner sin semifinal i Breeders Crown, tillika avdelning 1 av V86:an.

Dreams Take Time vann 7 av 9 lopp under tvåårssäsongen och tjänade nästan 900000 kronor, så namnet är mindre klädsamt eftersom hästen redan tjänat stora pengar.
Pappa Andover Andover gick med tveksamhet genom avelsvärderingen men Jim Oscarsson trodde på sin före detta starthästs möjligheter i avelsarbetet. Hittills finns det 87 färdigregistrerade svenska avkommor till Andover Andover. Av dem är 52 stycken födda 2011 och snart inne på sin treårssäsong. Bland dem tänker jag följa Cochise som finns i träning hos Jörgen Melchior, Axevalla lite extra. Jag är lite svag för den hästens härstamning. Bland ettåringarna finns helsyskonet Mr Perfect, uppfödd och ägd av Oscarssons. Vi får se om det kan växa två guldäpplen på samma träd.

B.My Honey har i år lämnat ytterligare ett helsyskon, ett stoföl. Mitt namnförslag: Carry A Dream.

För övrigt vill jag välkomna Jim och hans familj tillbaka till Sverige efter tiden i Amerika. Stallet kommer att ha sin bas i Bollebygd och ny hemmabana blir Åbytravet. Mer om Stall Jim Oscarsson.

Ordets ursprung


Som jag skrev i ingressen så hittar jag ingen tydlig källa till uttrycket "dreams take time". Men jag tycker det är ett väldigt passande namn för att beskriva hästuppfödningens och travsportens mödor.

Det finns flera andra livsprojekt som kan beskrivas med de orden. Ett sådant kan vara drömmen om att skriva en bok. Ett annat kan vara drömmen om att resa över Arktis i en vätgasballong. Ibland kan man nästan bli besatt av sitt projekt. Kanske var det så med Ingenjör Andrée och kanske blev Bea Uusma det när hon under så lång tid (från mitten av 90-talet tills nu) grottade ner sig i den misslyckade polarexpeditionens vedermödor och dess slutpunkt.

foto: från förlagets hemsida

Hon har i boken "Expeditionen: Min kärlekshistoria" försökt ta reda på varför expeditionens medlemmar dog på det sätt som de gjorde. Under sitt gedigna researcharbete och sina otaliga resor till Nordpolen vann hon också nya insikter om sig själv. Hennes bokprojekt gick att föra i hamn, det tog nästan 20 år, och i måndags belönades hon med en nominering till Augustpriset för årets bästa fackbok. I december får hon svaret på om bokens slutpunkt blir en Auguststatyett.

fredag 18 oktober 2013

Allt ljus på Candor Hall

Ett av de vackraste och mest genomtänkta (eller?) hästnamnen i travsverige syns i veckans V75-program. Jag hoppas att han dessutom blir bloggens tredje raka vinnare. I dagsläget, fredag kväll, är han spelad till tredjehandsfavorit.

Veckans V75-häst

Foto: från stallgoop.se

Candor Hall, valack

Fader: Adams Hall
Moder: Ava Crown
Morfar: Super Arnie

Candor Hall är uppfödd av Caroline och Daniel Elvenäs i Kopparberg. Hästen var i träning hos Roger Walmann mellan 2009 och juli 2013. Men numera tränas hästen av Björn Goop på Färjestad. Candor Hall är jämnheten själv, första tävlingsåret inbringade 267500, andra året fick han ihop 289700 och hittills i år har han sprungit in 279500. Nu hoppas jag att han drar in ytterligare 125000 i loppet på lördag. I så fall blir han pappa Adams Halls framgångsrikaste avkomma ur årgång 2008.
Mamma Ava Crown fick tre avkommor, hon dog dessvärre tidigare i år, och ettåringen A La Partenza finns hos Reijo Liljendahl.

Jag vet inte om Ava Crowns död har varit avgörande för Caroline och Daniels beslut att låta avelsverksamheten vila. Jag hoppas verkligen att de återkommer. Nu erbjuder de bland annat uthyrning av fyra dubbelrum i flygeln till Lundsängs Gård. En vacker boendemiljö under nästa sommarperiod, tycker jag. Lundsängs Gård

Jag är väldigt nyfiken på hur man kom fram till namnet Candor Hall. Om Caroline läser den här bloggen får hon gärna skicka en kommentar. Jag gillar när hästars släktskap syns i avkommornas förled eller efterled. Mer om ordet candor längre ner i bloggtexten.

Bland årets Adams Hall-föl finns Indiana Braves första avkomma, ett hingstföl. Indiana Brave ägs av Anders Svanstedt i Kvänum. Mitt namnförslag: Henry Hall. Rollfiguren Indiana Jones heter ju egentligen Henry.

Även Elsa Bulls (ägd av Mikael Gustavsson, m.fl.) första avkomma har Adams Hall som pappa. Mitt tips till ägarna, döp henne till Isolde Hall. Isolde liksom namnet Elsa har koppling till kompositören Richard Wagners verk.

Ordets ursprung


Candor är amerikansk stavning av det engelska candour. Substantivet översätter vi till svenskans uppriktighet men ordet härstammar från det latinska candor som betyder ljusstyrka. Det engelska adjektivet candid (uppriktig) får inte blandas ihop med det franska ordet candide (oskuldsfull), som kommer ur det latinska candidus som betyder vit. Jag tycker ändå det är värt att upplysa! er om ordens likheter och skillnader.

Candide är välbekant för er som läst filosofi eller litteraturhistoria. Ett av de mest kända litterära verken från perioden vi kallar "Upplysningen", är Candide av Voltaire.


Candide publicerades första gången 1759 och är en satirisk roman i vilken Voltaire driver med Leibniz syn på vår värld, som Leibniz ansåg var den bästa av alla möjliga. Voltaires budskap var att så är inte fallet och att vi alla måste bidra till att göra den bättre. Voltaire använde uttrycket "odla vår trädgård" för sin beskrivning.

Sammanfattning

Candor Hall är ett ärligt och vackert namn. Ett av Björn Goops kännetecken är uppriktighet, vilket märks i intervjuer och i tipsen han lämnar i "Björnkollen". De utgör ett idealiskt par. Lycka till i morgon, Candor Hall och Björn Goop.

onsdag 16 oktober 2013

Får jag be om lite eftertanke

Den här gången har jag skrivit några rader om ett hästnamn som jag inte är särskilt förtjust i. Men det hindrar inte att jag hoppas att hästen vinner tredje avdelningen av V86 i kväll.

Veckans V86-häst 

Foto: Kjell Hedvall
 

Prey Frontline, valack

Fader: Love You
Moder: Ritzy Girl
Morfar: Super Arnie

Prey Frontline är uppfödd av Bengt Holmqvist i Bollnäs och tränas sedan juli månad av Petri Salmela i Boden. Han blir Prey Frontlines femte proffstränare. Huvuddelen av hästens starter, 20 av 26, har skett i Kari Lähdekorpis regi.

Prey Frontline är Ritzy Girls åttonde avkomma och den klart framgångsrikaste. Han har än så länge tjänat ihop 735000 kronor och vunnit vart tredje lopp han startat i.
Jag kan inte spåra något speciellt mönster i namngivningen av Ritzy Girls avkommor, förutom att samliga har efterledet Frontline. Det finns t.ex. en Hazel, en Logan och en Mandela bland Prey Frontlines syskon. Bengt Holmqvist har lång erfarenhet av att äga häst och har sedan mitten av 1980-talet även satsat på att föda upp hästar. Numera kretsar mycket kring avelshingsten Dexter Frontline, en häst som blev tvåa i såväl Kriteriet som Derbyt. En del av hästarna finns på Stall Frontlines gård utanför Bollnäs.

Bengt Holmqvists uppfödning har kommit till initialbokstaven U och har i stallet två Dexter Frontline-avkommor, födda i år. Mina namnförslag:

 
Dexter Frontline – Honey Frontline = stoföl, Ullima Frontline.
Ulima, eller Ullima, har betydelsen vis.

Dexter Frontline – Intrip Frontline = hingstföl, Upon Frontline.

Det engelska uttrycket Upon tycker jag är ett bra namn för en avkomma till Intrip.

Ordets ursprung


I mitt förra inlägg skrev jag att Mynta var alltför sällsynt bland hästnamnen i svensk travsport. När det gäller ordet Prey så förekommer det bara hos tre registrerade hästar. Mitt svar på det är: Tack och lov!

Prey är ett högst olämpligt namn på en häst, tycker jag. Ordet betyder rov, byte eller att vara ett offer för något.


Jag hoppas att namnet Prey Frontline är resultatet av en felstavning, att man egentligen hade tänkt sig Pray Frontline – ett sakralt och ödmjukt namn.

Rovdjur = beast of prey

Rovfågel = bird of prey

För er som gillar David Attenboroughs dokumentärer kan jag rekommendera ”Life of Birds:Meat Eaters”.

Det kanske framgår av min text att det bara finns två sorters djur jag kan tänka mig ha som husdjur, hästar och fåglar. Men samtidigt symboliserar de den yttersta friheten.

Sammanfattning

Det kan vara värt lite eftertanke när man väljer namn åt sitt föl. Det finns flera fall av olämpliga och svåruttalade namn. Vill ni ha hjälp med att hitta ett bra och lämpligt namn till ert föl?

Jag erbjuder hästägare 1-5 namnförslag till respektive föl, baserade på era önskemål och kriterier. Det kan gälla initialbokstäver, tematik, släktskap eller språkval. För detta referensarbete tar jag 50 kronor / föl, exkl. moms. Använd kontaktformuläret i högerspalten eller skicka er förfrågan till rolandlundberg@tele2.se. Ange era kontaktuppgifter (namn, adress och telefonnummer) och beskriv uppdraget (namnets syfte, hästens härstamning, etc.).

lördag 12 oktober 2013

Hipponomen - en blogg är född

Den här bloggen kommer att grotta ner sig i travhästars namn, härstamning och travresultat. Ni kommer att få bekanta er med fölston, hingstar och deras avkommor. Uppfödare, såväl svenska som utländska, kommer att uppmärksammas. Jag kommer också ge förslag på nya hästnamn och erbjuda en tjänst för namngivning. Vem är då jag? Jag heter Roland Lundberg och är en språk- och travintresserad bibliotekarie från Märsta.

Behöver du ett namn till ditt föl?

Jag erbjuder hästägare 1-5 namnförslag till respektive föl, baserade på era önskemål och kriterier. Det kan gälla initialbokstäver, tematik, släktskap eller språkval. För detta referensarbete tar jag 50 kronor / föl. Använd kontaktformuläret i högerspalten eller skicka er förfrågan till rolandlundberg@tele2.se. Ange era kontaktuppgifter (namn, adress och telefonnummer) och beskriv uppdraget (namnets syfte, hästens härstamning, etc.).

Veckans V75-häst

Foto: Mikael Rosenquist / DL Media
 

Mynta Broline, hingst

Fader: Quite Easy
Moder: Flame Danzr
Morfar: Pine Chip

Mynta Broline är uppfödd av Broline International i Svenljunga och tränas av Peter Untersteiner i Halmstad. All avelsheder åt mamma Flame Danzr som så här långt lämnat åtta avkommor, varav fem har intagit tävlingsbanan. Samtliga fem har blivit stabila prisjägare och Mynta Broline klev i och med vinsten i dagens klass 1-försök över 400.000 i intjänade pengar. All heder också åt namngivarna som följt ett tjusigt mönster för avkommorna.
Garlic Broline, f. 2003
Hot Broline, f. 2004
Jalapeno Broline, f. 2006
Lava Broline, f. 2008
Mynta Broline, f. 2009
Oregano Broline, f. 2011
Pepper Broline, f. 2012

Sedan mars månad ägs Flame Danzr av Lutfi Kolgjini, och i hans ägo har hon lämnat ett sto efter Raja Mirchi. Det innebär att efternamnet Broline utgår och förmodligen bryts trenden med kryddstarka förnamn. Inom både Brolines och Kolgjinis uppfödning har man, 2013, kommit till bokstaven Q vid namngivning. Mitt dopförslag till Ludde blir Qintar Face. Qintar är ett tidigare använt mynt i Albanien. En lämplig övergång från Mynta Broline till halvsyskonet.

Broline International äger tre av årets Quite Easy-avkommor. Jag förväntade mig att de skulle använda initialen Q vid årets namngivning, och hade tänkt föreslå dem följande namn.

Quite Easy - Ibiza Broline = hingstföl, Quince Broline.
Eftersom det är Ibizas första avkomma tyckte jag att frukten Quince kunde vara ett lämpligt förnamn. Vad jag har förstått så har de (dessvärre) redan bestämt att döpa fölet till Rolex Broline.

Quite Easy - Female Victory = stoföl, Qingling Broline.
Female Victorys avkommor har bilrelaterade förnamn. Qingling är ett kinesiskt bilmärke.

Quite Easy - Justeen Hall = stoföl, Qubik Broline.
Tidigare avkommor till Justeen Hall har fått förled som Jolly, Kul och Merry. Qubik låter både roligt och extraordinärt.

Ordets ursprung


Jag är förvånad över att det bara finns 13 hästar i Svensk Travsports register över travhästar som har Mynta i namnet. Av dessa är tolv ston och enbart Mynta Broline är hingst. Jag tycker att ordet passar väl som egennamn, både för djur och människor, och dess betydelser känns ideala för travsportens värld.

Ordets ursprung är i själva verket uppdelat i två grenar, substantivet (en örtväxt) har rötterna i latinet medan verbet (prägla mynt) kommer från lågtyskan.

Örtväxten mynta har fått sitt namn från det latinska menta - mint, mintdoftande. Myntor finns det gott om, både vilda, förvildade och odlade sådana. Jag är inte våldsamt förälskad i mintsmak eller mintdoft men har hört att grönmynta är god i såser och att krusmyntan, den ljuvaste Uti vår hage, gör sig bra i en potatissallad. Däremot har jag druckit te gjord på pepparmynta. Örten är känd för att ta sig stora friheter i den odlade trädgården. Svagare grannar kan helt enkelt förlora markandelar. Självklart har myntan en mytologisk anknytning. I de grekiska gudasagorna berättas det att Hades hustru blev så svartsjuk på en flicka, Minthe, att hon förvandlade henne till en kryddplanta. Hippokrates, däremot, ansåg att myntan var en bra ört för kärlekslivet.

Mentha spicata, plansch ur Thomes flora

Verbet, mynta - att prägla mynt, kommer från tyskans münte. De första mynten i världen präglades i nuvarande Turkiet på 600-talet före Kristus. De första mynten i Sverige präglades på 1000-talet i Sigtuna, alltså i kommunen jag är bosatt i. Jag borde kanske gå på jakt i markerna häromkring. Är det någon som har en metalldetektor?

Visste ni förresten att kopparmynten som präglades i Sverige vid 1600-talets mitt, under Drottning Kristinas regentperiod, innehar världsrekordet i storlek och vikt. Ett endalerstycke kunde väga 2 kg! Jag förstår inte hur uttrycket småmynt, som myntades! 1624, rimmar med den tidens tungviktarmynt.

Sammanfattning

Det finns vilda hästar och domesticerade liksom det finns vilda och odlade myntor. Hästarna tävlar om prispengar och spelarna försöker dra in storkovan på V75. Det är det som präglar travsporten. Och när föl ska registreras hos Svensk Travsport myntas det ena fantasifulla namnet efter det andra. Så alla ni hästägare därute, ta chansen och bli först med att döpa ert stoföl till Queen Mynta.