onsdag 23 oktober 2013

Drömmen har ett pris

Det krävs god känsla för ordens rytm när man sätter samman tre ord till ett hästnamn. Uppfödarna till veckans V86-häst har lyckats väl. Först trodde jag att namnet var ett känt citat men har inte lyckats hitta något sådant ursprung. Vi får se om segern i Tyskland kan följas upp med en seger i Breeders Crown- semifinalen.

Veckans V86-häst


 Foto: Mikael Rosenquist / DL Media

Dreams Take Time, hingst

Fader: Andover Andover
Moder: B.My Honey
Morfar: Viking Kronos

Dreams Take Time är uppfödd av Jim Oscarsson med familj i Eskilstuna som också ägde hästen fram till december 2011. Sedan dess ägs hästen av BISP Fastighetsförvaltning AB, Malmö. Bakom den "fasaden" finns bl.a. Lisa Persson och hennes far Fred Persson. Mer om dem kan ni läsa här.

Till en början satte de nya ägarna hästen i träning hos Joakim Lövgren. Men sedan juli månad är hästen överflyttad till Jägersrokollegan Lars I Nilsson. Två starter i Lars regi har gett två raka vinster. Den senaste togs i Grossen Preis Von Deutschland för 10 dagar sedan. I kväll tror jag att han vinner sin semifinal i Breeders Crown, tillika avdelning 1 av V86:an.

Dreams Take Time vann 7 av 9 lopp under tvåårssäsongen och tjänade nästan 900000 kronor, så namnet är mindre klädsamt eftersom hästen redan tjänat stora pengar.
Pappa Andover Andover gick med tveksamhet genom avelsvärderingen men Jim Oscarsson trodde på sin före detta starthästs möjligheter i avelsarbetet. Hittills finns det 87 färdigregistrerade svenska avkommor till Andover Andover. Av dem är 52 stycken födda 2011 och snart inne på sin treårssäsong. Bland dem tänker jag följa Cochise som finns i träning hos Jörgen Melchior, Axevalla lite extra. Jag är lite svag för den hästens härstamning. Bland ettåringarna finns helsyskonet Mr Perfect, uppfödd och ägd av Oscarssons. Vi får se om det kan växa två guldäpplen på samma träd.

B.My Honey har i år lämnat ytterligare ett helsyskon, ett stoföl. Mitt namnförslag: Carry A Dream.

För övrigt vill jag välkomna Jim och hans familj tillbaka till Sverige efter tiden i Amerika. Stallet kommer att ha sin bas i Bollebygd och ny hemmabana blir Åbytravet. Mer om Stall Jim Oscarsson.

Ordets ursprung


Som jag skrev i ingressen så hittar jag ingen tydlig källa till uttrycket "dreams take time". Men jag tycker det är ett väldigt passande namn för att beskriva hästuppfödningens och travsportens mödor.

Det finns flera andra livsprojekt som kan beskrivas med de orden. Ett sådant kan vara drömmen om att skriva en bok. Ett annat kan vara drömmen om att resa över Arktis i en vätgasballong. Ibland kan man nästan bli besatt av sitt projekt. Kanske var det så med Ingenjör Andrée och kanske blev Bea Uusma det när hon under så lång tid (från mitten av 90-talet tills nu) grottade ner sig i den misslyckade polarexpeditionens vedermödor och dess slutpunkt.

foto: från förlagets hemsida

Hon har i boken "Expeditionen: Min kärlekshistoria" försökt ta reda på varför expeditionens medlemmar dog på det sätt som de gjorde. Under sitt gedigna researcharbete och sina otaliga resor till Nordpolen vann hon också nya insikter om sig själv. Hennes bokprojekt gick att föra i hamn, det tog nästan 20 år, och i måndags belönades hon med en nominering till Augustpriset för årets bästa fackbok. I december får hon svaret på om bokens slutpunkt blir en Auguststatyett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar