måndag 4 november 2013

Skuggor och sagospel

I lördagens bronsdivision startade en avkomma till ett av mina favoritston, som travspelare. Sahara Shadow var ofta en spikhäst på mina system i början av 2000-talet. Varför hennes stoföl från 2009 fick heta Fairytale blir uppenbart längre ned i texten.

(förra) Veckans V75-häst


Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Sahara Fairytale, sto

Fader: Viking Kronos
Moder: Sahara Shadow
Morfar: Graduate Student

Sahara Fairytale är uppfödd av Oskari Mäenpää i Finland. Det namnet är kanske inte allom bekant. Men om jag istället skriver Stall Sahara, eller som det heter på finska Saharan Ravitalli i Haapamäki, är det nog fler som nickar igenkännande. Efter några försäljningsturer är Sahara Fairytale åter i träning hos Lutfi Kolgjini på Jägersro, det var hon även som tvååring.
Mamman, superstoet Sahara Shadow, vann 26 av 94 starter, däribland ett uttagningslopp till Olympiatravet 2001. Hon tjänade nästan 2,5 miljoner kronor som tävlingshäst. Även i aveln har hon varit mycket framgångsrik. Hennes första avkomma Sahara Dynamite tjänade drygt sju miljoner, på blott 38 starter, och vann både Kriteriet och Derbyt. Året efter lämnade Sahara Shadow hingstfölet Sahara C.Four som hittills sprungit in dryga miljonen. Ett par av hennes avkommor har stannat i Finland och inte synts på svenska travbanor. I fjol lämnade hon hingstfölet Sahara One, efter Raja Mirchi, och i år lämnade hon ett stoföl som också har Raja som pappa. Ett namnförslag på det stofölet: Sahara Jane.

Ordets ursprung


Fairy tale har två betydelser, dels en folksaga om (eller med) fairies, alltså feer. Men feer har även blivit populära inslag i dramer, ett exempel är En midsommarnattsdröm av Shakespeare, och i romaner, såsom Tinker Bell i berättelserna om Peter Pan av J.M. Barrie.

bild från disney-clipart

Fairy tale kan också vara en orealistisk berättelse, eller en rövarhistoria, som är mer eller mindre uppdiktad. En del sägner faller in under den beskrivningen. Jag kan rekommendera boken Sägenresan av Per Gustavsson, utgiven av Rabén & Sjögren, om ni är intresserade av att läsa några riktiga rövarhistorier.

foto från rabensjogren.se

Men jag är rätt säker på att Sahara Fairytale, som föddes 2009, har fått sitt "efternamn" från det årets Eurovisionvinnare, Alexander Rybak och hans sång "Fairytale". Vill ni åter lyssna på den, kan ni klicka här. Om ni hellre föredrar Enyas "Fairytale", kan ni välja den här länken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar