lördag 26 oktober 2013

En katt bland hermelinerna

Den här lördagen har jag valt en riktig "slitvarg" som profilhäst, fast med tanke på namnet är det väl snarare så att han har "nio liv". Vi får se om han kan vinna Silverdivisionen på gamla dar. På bilden är han ettåring och redo för Kriterieauktionen.

Veckans V75-häst


Foto: Claes Kärrstrand
 

Staro Bobcat, valack

Fader: Giant Cat
Moder: Purple Arrow
Morfar: Royal Prestige
 
Staro Bobcat är uppfödd i Ramkvilla hos Staffan Nilsson, inom Staro International. Hästen har hela tiden varit i träning hos Tommy Zackrisson på Kalmartravet. Hästen köptes på nämnda Kriterieauktion för 100000 kr av C.O.Dahls Sanerings AB. Sedan 2011 äger Tommy själv hästen. Om man tittar närmare på de "Staro-hästar" som såldes på Kriteriauktionen 2005 kan man konstatera att det är svårt för hästägare att gå plus. Av de tio hingstar som såldes är det bara två som tjänat in sitt auktionspris på tävlingsbanan. Varför Staro Bobcat blivit både framgångsrik och hållbar (hästen är ju snart 10 år gammal och har gjort 114 starter) kan nog bara Tommy Zackrisson svara på.
 
Mamman Purple Arrow har fram till hon exporterades till Österrike 2006 lämnat fem avkommor, varav tre färdigregistrerats i Sverige. Hennes första svenska avkomma Staro Ambush har i sin tur lämnat ett intressant sto, nu treåriga Ambush Avenue efter Viking Kronos.
 
Staro International har flera intressanta årsföl och jag har väl genomtänkta namnförslag åt dem. Årets föl har efterled med initialbokstav K.
 
Brad de Veluwe - Bexibop, hingstföl = Staro Kaksi
Bexipops andra avkomma har finsk pappa och kaksi betyder två på finska.
 
Brad de Veluwe - Fiona San, hingstföl = Staro Koff
Förra årets Fiona San föl fick namnet Staro Java. Från kaffe till finskt öl är steget inte så långt.
 
Brad de Veluwe - Optical Illusion, hingstföl = Staro Karelen
Optical Illusions första avkomma hette Illinois. Karelen är en finsk region.
 
Brad de Veluwe - Staro Udine, stoföl = Staro Kylli
Kylli är kortform för Kyllikki som förekommer i finska nationaleposet Kalevala.
 
Juliano Star - Keystone Vivacious, hingstföl = Staro Kumalo
Bakithi Kumalo heter basisten på Paul Simons platta "Graceland" och hörs fr.a. i låten "You can call me Al".
 
Juliano Star - Staro Fairytale, stoföl = Staro Kiki
Staro Fairytales första avkomma och pappan är fransk. Vad är mer lämpligt än den välkända Kiki från Montparnasse som dopinspiration.
 
Adrian Chip - Making Waves, stoföl = Staro Kelway
Kelway är ett hotell med hemvist i Port Elizabeth, Sydafrika.
 
Varenne - Million Heiress, hingstföl = Staro Kenmore
Million Heiress har två tidigare avkommor med namnen Interstate och Jersey Side. Kenmore Street finns på Staten Island, New York.
 
Make It Happen - Stunning Lindsey, stoföl = Staro Key West
Helsystern heter Staro Just Do It så Florida är väl en god plats för en namnidé.
 

Ordets ursprung

 
Bobcat är engelska ordet för rödlo. Namnet har den fått av att svansen är kort, liksom stubbad. Det engelska uttrycket för det är, bobbed. Samma ordstam bob finner vi i den korta frisyren för kvinnor, bobcut.

 
Lodjuren som finns i de nordiska skogarna, Lynx Lynx, är större än sin släkting Lynx Rufus, rödlon. Bilden visar vår Lokatt.
 
 
Jag tycker att namnet bobcat är mer lämpligt som hästnamn än ordet prey, som jag tidigare skrivit om, även om det tillhör rovdjursskaran. Lokatten är smidig och skygg och ordet bobcat låter fränt. Dessutom kan även hästar få sin svans, bobbed.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar