tisdag 26 november 2013

Amors penningar

Jag har haft tung bana ett tag så inläggen har blivit liggande på skrivbordet. Jag ska försöka skriva ikapp under veckan. Först ut en häst som deltog i finalerna på Solvalla 16 november och som återkommer i lördagens omgång. Namnet är mycket vackert och får räknas som en lek med ord.

Från Solvalla-finalerna (16/11)

 

Reven d’Amour, hingst


Fader: Revenue
Moder: Melody d’Amour
Morfar: Super Arnie

Reven d’Amour är uppfödd av Lars-Otten Froode och Roger Olsson. Lars-Otten driver Stall Ekdungen i Trensum, utanför Karlshamn. Stall Ekdungen startades av hans far Otten Persson, i slutet av 60-talet. Bland deras uppfödningar hittar vi Kriterievinnaren från 1985, Personia e. Pershing-Mahonia. På tävlingsbanan syntes US-importen Keystone Melody under 70-talet och hon har varit starkt bidragande till avelsverksamheten också. Hon är mormors mor till Melody d’Amour som hann lämna fyra avkommor. Förutom Reven d’Amour är även Online d’Amour, med dryga 730 000 kr inkörda, framgångsrik på banorna.

Reven d’Amour har skiftat tränare ett par gånger men det har hela tiden skett inom Larsson-familjen. I dagsläget tränas hästen av Fredrik B Larsson på Solvalla. Reven d’Amour har tjänat över 5 miljoner kronor. Bland vinsterna på svensk mark finns segrarna i det Europeiska treåringschampionatet 2008 och i Fyraåringseliten Club Grand Prix 2009. Men den stora pulshöjaren var förstås andrapriset i Maple Leaf Trot i Kanada, 2010.

Stall Ekdungen har tre fölston som lämnat följande årsföl, 2013. Lars-Otten använder olika namnförgreningar till sina märrars avkommor, men bokstaven D är årets gemensamma bokstav.

Ottens Julia har lämnat ett stoföl efter Pastor Stephen. Förledet Ottens är gemensamt för avkommorna. Namnförslag: Ottens Daria

Global Demon har lämnat ett stoföl efter Adrian Chip. Namnförslag: Diva Runner

Iata Käll har lämnat ett hingstföl efter Adrian Chip. Ordet Iata förekommer på något sätt i hennes avkommors namn. Namnförslag: Danyel of Iata

Ordets ursprung


Jag tror att namngivarna lekte med föräldrarnas namn (Revenue – Melody d’Amour) när de satte samman Reven d’Amour till hingstfölet. Det är rätt självklart att d’Amour betyder kärlekens.


Men det finns ingen given översättning till det korta ordet reven. Det kan vara kort för återförsäljare (revendeur), eller en förkortning av verbet revenir, som betyder återvända. Men troligast är väl ändå att det är en förkortning av revenu, som betyder intäkter eller lön. I så fall blir hästens namn, i lekmannens översättning, Kärlekens lön. Det är väl okej, även om jag anser att kärlek varken kan säljas eller köpas.

Däremot har namnet en trevlig satsmelodi med sina r-ljud i början och slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar