lördag 9 november 2013

Flyttfåglar

Veckans V75-häst har bara varit i Sverige i drygt sju månader men har redan vunnit ett svenskt storlopp. Hästen importerades i mars månad från USA. Hästens dåvarande tränare, Åke Svanstedt, flyttade i motsatt riktning för tre veckor sedan.

Veckans V75-häst

Foto från aclstuteri.se

Gisela Ås, sto

Fader: Infinitif
Moder: Golden Door Lindy
Morfar: Cambest

Gisela Ås är uppfödd av ACL Stuteri Inc. i Kentucky, USA. Men man får väl ändå säga att hästen är uppfödd i svensk anda, eftersom ACL Stuteri har sitt ursprung i Blädingeås i Småland. 1998 utökade man verksamheten genom att etablera sig i Kentucky under namnet ACL Farm LLC. Anette och Anna Lorentzon är kvinnorna bakom träningsstallet i USA.
Sedan Åke Svanstedt avslutade sin tränarverksamhet i Sverige så flyttades Gisela Ås till Roger Walmanns träning på Solvalla. För honom har hon gjort en start, och den resulterade i vinst. Hennes största merit sen hon anlände till Sverige är naturligtvis segern i Drottning Silvias pokal i maj månad. Under lördagens V75 startar hon i Stoeliten med spår 3 över 1640 meter autostart.

Gisela Ås har en rätt säregen härstamning på moderns sida. Morfar Cambest har brittiskt ursprung och en ofullständig stamtavla.
Pappa Infinitif  däremot är en välstammad italiensk avelshingst, efter Pine Chip - Island Dream.
Mamma Golden Door Lindy har i år lämnat ett stoföl efter Striking Sahbra. Mitt namnförslag: Golden Grape Ås.

Ordets ursprung


Gisela är ett forntyskt namn, ursprungligen en kortform av namn som börjar på Gisel-. Betydelsen av gisel är stråle eller pil. Så Gisela kan betyda "den strålande". Karl den store hade en syster under 800-talet som hette Gisela. I Sverige finns namnet belagt först kring 1720-talet.

Namnet ökade något i populäritet efter att baletten Giselle haft premiär i Paris, 1841. Men i modern tid har inte många flickor tilldelats namnet. Kanske kan de tecknade karaktärerna i Open Season ge namnet ett uppsving. I de filmerna förekommer hjorten Elliot och hans flickvän Giselle. De får så småningom tre kalvar/kid, Gisela, Giselita och Elvis.

Bild från fanpop.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar