torsdag 28 november 2013

I Tarzans tjänst

Det här inlägget handlar om en välstammad häst med ett säreget namn. Jag vet inte om uppfödarna har ett särskilt intresse för teknik och kommunikationer, eftersom de gav hästen ett namn som kan kopplas till transporter.

Förra veckans V86-häst


Utility Bus, valack

Fader: Scarlet Knight
Moder: Eclat Bi
Morfar: Toss Out

Utility Bus är uppfödd av Stefan T.Z.Melander HB & I Löfbergs AB, och tränas av Stefan Melander på Solvalla. Hästen är född 2007 och därmed delaktig i Scarlets Knights starka årgång från det året. I det gänget hittar vi bl.a. Kadett C.D., Friction och Mr Picolit. Det är inte lätt att hävda sig i sådan konkurrens. Därför är förmodligen femteplatsen i Konung Gustaf V:s Pokal, 2011, hästens största merit. Prislistan i det loppet såg ut enligt följande:
1)                         Wishing Stone
2)                         Kadett C.D.
3)                         Formula One
4)                         Raja Mirchi
5)                         Utility Bus
Hittills har Utility Bus tjänat drygt 700 000 kronor.
För Stefan Melanders uppfödning och tävlingsverksamhet har Scarlet Knight spelat en väldigt viktig roll. Redan första året inom aveln, 2004, resulterade i avkomman Iceland, som sedermera vann Elitloppet 2010. Scarlet Knight är uppstallad hos Skråmsta Stuteri under 2013. Mamman Eclat Bi har även lämnat helsystern Rollout, född 2006, som tjänat dryga halvmiljonen.

Ordets ursprung


Det engelska uttrycket utility har flera olika betydelser. Det kan betyda nytta eller användbarhet. I USA används pluralformen utilities om gas, vatten, el, teletjänster och kommunikationer. Det kan också sägas om objekt som kan användas till mycket, alltså en praktisk eller nyttobetonad pryl.
Public utility kan översättas med affärsdrivande verk eller olika former av samhällsservice och det är i det sammanhanget vi får sätta in begreppet Utility Bus. I Sverige motsvaras ordet av transporttjänster inom samhället, såsom skolskjuts, färdtjänst och servicelinjer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar