torsdag 28 november 2013

I Tarzans tjänst

Det här inlägget handlar om en välstammad häst med ett säreget namn. Jag vet inte om uppfödarna har ett särskilt intresse för teknik och kommunikationer, eftersom de gav hästen ett namn som kan kopplas till transporter.

Förra veckans V86-häst


Utility Bus, valack

Fader: Scarlet Knight
Moder: Eclat Bi
Morfar: Toss Out

Utility Bus är uppfödd av Stefan T.Z.Melander HB & I Löfbergs AB, och tränas av Stefan Melander på Solvalla. Hästen är född 2007 och därmed delaktig i Scarlets Knights starka årgång från det året. I det gänget hittar vi bl.a. Kadett C.D., Friction och Mr Picolit. Det är inte lätt att hävda sig i sådan konkurrens. Därför är förmodligen femteplatsen i Konung Gustaf V:s Pokal, 2011, hästens största merit. Prislistan i det loppet såg ut enligt följande:
1)                         Wishing Stone
2)                         Kadett C.D.
3)                         Formula One
4)                         Raja Mirchi
5)                         Utility Bus
Hittills har Utility Bus tjänat drygt 700 000 kronor.
För Stefan Melanders uppfödning och tävlingsverksamhet har Scarlet Knight spelat en väldigt viktig roll. Redan första året inom aveln, 2004, resulterade i avkomman Iceland, som sedermera vann Elitloppet 2010. Scarlet Knight är uppstallad hos Skråmsta Stuteri under 2013. Mamman Eclat Bi har även lämnat helsystern Rollout, född 2006, som tjänat dryga halvmiljonen.

Ordets ursprung


Det engelska uttrycket utility har flera olika betydelser. Det kan betyda nytta eller användbarhet. I USA används pluralformen utilities om gas, vatten, el, teletjänster och kommunikationer. Det kan också sägas om objekt som kan användas till mycket, alltså en praktisk eller nyttobetonad pryl.
Public utility kan översättas med affärsdrivande verk eller olika former av samhällsservice och det är i det sammanhanget vi får sätta in begreppet Utility Bus. I Sverige motsvaras ordet av transporttjänster inom samhället, såsom skolskjuts, färdtjänst och servicelinjer.

tisdag 26 november 2013

Amors penningar

Jag har haft tung bana ett tag så inläggen har blivit liggande på skrivbordet. Jag ska försöka skriva ikapp under veckan. Först ut en häst som deltog i finalerna på Solvalla 16 november och som återkommer i lördagens omgång. Namnet är mycket vackert och får räknas som en lek med ord.

Från Solvalla-finalerna (16/11)

 

Reven d’Amour, hingst


Fader: Revenue
Moder: Melody d’Amour
Morfar: Super Arnie

Reven d’Amour är uppfödd av Lars-Otten Froode och Roger Olsson. Lars-Otten driver Stall Ekdungen i Trensum, utanför Karlshamn. Stall Ekdungen startades av hans far Otten Persson, i slutet av 60-talet. Bland deras uppfödningar hittar vi Kriterievinnaren från 1985, Personia e. Pershing-Mahonia. På tävlingsbanan syntes US-importen Keystone Melody under 70-talet och hon har varit starkt bidragande till avelsverksamheten också. Hon är mormors mor till Melody d’Amour som hann lämna fyra avkommor. Förutom Reven d’Amour är även Online d’Amour, med dryga 730 000 kr inkörda, framgångsrik på banorna.

Reven d’Amour har skiftat tränare ett par gånger men det har hela tiden skett inom Larsson-familjen. I dagsläget tränas hästen av Fredrik B Larsson på Solvalla. Reven d’Amour har tjänat över 5 miljoner kronor. Bland vinsterna på svensk mark finns segrarna i det Europeiska treåringschampionatet 2008 och i Fyraåringseliten Club Grand Prix 2009. Men den stora pulshöjaren var förstås andrapriset i Maple Leaf Trot i Kanada, 2010.

Stall Ekdungen har tre fölston som lämnat följande årsföl, 2013. Lars-Otten använder olika namnförgreningar till sina märrars avkommor, men bokstaven D är årets gemensamma bokstav.

Ottens Julia har lämnat ett stoföl efter Pastor Stephen. Förledet Ottens är gemensamt för avkommorna. Namnförslag: Ottens Daria

Global Demon har lämnat ett stoföl efter Adrian Chip. Namnförslag: Diva Runner

Iata Käll har lämnat ett hingstföl efter Adrian Chip. Ordet Iata förekommer på något sätt i hennes avkommors namn. Namnförslag: Danyel of Iata

Ordets ursprung


Jag tror att namngivarna lekte med föräldrarnas namn (Revenue – Melody d’Amour) när de satte samman Reven d’Amour till hingstfölet. Det är rätt självklart att d’Amour betyder kärlekens.


Men det finns ingen given översättning till det korta ordet reven. Det kan vara kort för återförsäljare (revendeur), eller en förkortning av verbet revenir, som betyder återvända. Men troligast är väl ändå att det är en förkortning av revenu, som betyder intäkter eller lön. I så fall blir hästens namn, i lekmannens översättning, Kärlekens lön. Det är väl okej, även om jag anser att kärlek varken kan säljas eller köpas.

Däremot har namnet en trevlig satsmelodi med sina r-ljud i början och slutet.

lördag 16 november 2013

From Hanover to Rättvik

Efter några sjukdagar känner jag mig lite "hangover" så vad kan vara bättre än att skriva av sig, ett g. Hästen jag valt ut från onsdagens V86:a har ett stuterinamn som förpliktar. Förnamnet är obegripligt, men det får sin förklaring längre ner.

Veckans V86-häst


Sandrngham Hanover, valack

Fader: Cantab Hall
Moder: Sally Hanover
Morfar: American Winner

Sandrngham Hanover är uppfödd av Hanover Shoe Farms Inc. i Pennsylvania, USA. Hästen köptes som ettåring vid en auktion i Harrisburg av Leif Witasp, för $10 000. Hästen har varit i Leifs träning hela tiden och har i dagsläget tjänat ~ 1 200 000 kronor. Sexåringen har en vinstprocent på 31.
Hanover Shoe Farm har sitt ursprung i Hanover Shoe Company. Hästskotillverkningen ledde till Hanover Shoe Stable som från 1922 utvecklades till Hanover Shoe Farms. De har hela tiden haft uppfödning av passgångare. Det stora genombrottet bland travarna kom med Super Bowl som värvades 1972.
2001 satte deras uppfödningar "all-time" rekord i intjänade dollar, $21 372 418. Bland deras nuvarande avelshingstar finns Andover Hall, Cantab Hall och Donato Hanover. Sandrngham Hanover är en av flera framgångsrika travare ur Cantab Halls årgång från 2007. Bäst av alla är förstås Tamla Celeber med sina dryga 8 miljoner kronor intjänade. Ägarna till Sandrngham Hanover äger också fölstoet Keystone Florence som i år lämnat ett hingstföl efter den franska hingsten Quevert. Namnförslag: Keystone Rome.

Att Sandrngham saknar ett i, i sitt förnamn, beror på att Svensk Travsport inte godkänner namn som innehåller fler än 18 tecken, mellanslag inkluderade, vid registrering.

Ursprung


Hanover är en ort i södra Pennsylvania med dryga 15000 invånare. Den ligger blott 8 kilometer från den välkända Mason-Dixon linjen som delade staterna i nordost från staterna i syd, såväl kulturellt som politiskt, när slavfrågan delade unionen. Namnet Hanover kommer förstås från de tyska invandrarna och staden Hannover i Tyskland.
Hanover ligger endast 23 kilometer öst om Gettysburg, den mest välbekanta platsen i inbördeskrigets historia. Där slogs under tre dagar, 1-3 juli 1863, 75000 soldater från norra Virginias konfedererade armé under General Robert Lee mot 97000 män ur Potomacs unionsarmé, ledd av General George G. Meade. Längs en fem kilometer lång linje försökte Lee's styrkor bryta igenom unionens försvar. Det var andra gången som den konfedererade armén invaderade nordstaternas territorium och det blev en våldsam förlust, en början till slutet.


I november samma år höll Abraham Lincoln ett oförglömligt tal vid invigningen av den nya kyrkogården för unionens soldater. Än idag betraktas Gettysburgtalet som en retorisk klassiker.

lördag 9 november 2013

Flyttfåglar

Veckans V75-häst har bara varit i Sverige i drygt sju månader men har redan vunnit ett svenskt storlopp. Hästen importerades i mars månad från USA. Hästens dåvarande tränare, Åke Svanstedt, flyttade i motsatt riktning för tre veckor sedan.

Veckans V75-häst

Foto från aclstuteri.se

Gisela Ås, sto

Fader: Infinitif
Moder: Golden Door Lindy
Morfar: Cambest

Gisela Ås är uppfödd av ACL Stuteri Inc. i Kentucky, USA. Men man får väl ändå säga att hästen är uppfödd i svensk anda, eftersom ACL Stuteri har sitt ursprung i Blädingeås i Småland. 1998 utökade man verksamheten genom att etablera sig i Kentucky under namnet ACL Farm LLC. Anette och Anna Lorentzon är kvinnorna bakom träningsstallet i USA.
Sedan Åke Svanstedt avslutade sin tränarverksamhet i Sverige så flyttades Gisela Ås till Roger Walmanns träning på Solvalla. För honom har hon gjort en start, och den resulterade i vinst. Hennes största merit sen hon anlände till Sverige är naturligtvis segern i Drottning Silvias pokal i maj månad. Under lördagens V75 startar hon i Stoeliten med spår 3 över 1640 meter autostart.

Gisela Ås har en rätt säregen härstamning på moderns sida. Morfar Cambest har brittiskt ursprung och en ofullständig stamtavla.
Pappa Infinitif  däremot är en välstammad italiensk avelshingst, efter Pine Chip - Island Dream.
Mamma Golden Door Lindy har i år lämnat ett stoföl efter Striking Sahbra. Mitt namnförslag: Golden Grape Ås.

Ordets ursprung


Gisela är ett forntyskt namn, ursprungligen en kortform av namn som börjar på Gisel-. Betydelsen av gisel är stråle eller pil. Så Gisela kan betyda "den strålande". Karl den store hade en syster under 800-talet som hette Gisela. I Sverige finns namnet belagt först kring 1720-talet.

Namnet ökade något i populäritet efter att baletten Giselle haft premiär i Paris, 1841. Men i modern tid har inte många flickor tilldelats namnet. Kanske kan de tecknade karaktärerna i Open Season ge namnet ett uppsving. I de filmerna förekommer hjorten Elliot och hans flickvän Giselle. De får så småningom tre kalvar/kid, Gisela, Giselita och Elvis.

Bild från fanpop.com

torsdag 7 november 2013

Det gäller att (s)välja rätt

Det finns en uppfödare som gjort sig känd för sin namngivning av föl. Hon delar mitt stora intresse för ordens betydelser och följer gärna ett mönster för sina fölstons avkommor. Hon är kvinnan bakom veckans V86-häst i bloggen.

Veckans V86-häst

Foto: Martin Langels, ALN
 

Prawns, hingst

Fader: Viking Kronos
Moder: Gambari
Morfar: Victory Dream

Prawns är uppfödd av Menhammar Stuteri på Ekerö och kvinnan jag nämnde i ingressen är förstås Margareta Wallenius-Kleberg. Hästen är i träning hos Roger Walmann på Solvalla.
Ett av de mer uppmärksammade namnen, av alla annorlunda hästnamn som Margareta gett sina hästar, är Kriterievinnaren Rokkakudo. Namnet kommer från ett tempel och en munk i Japan. Kanske får jag anledning att återkomma till det namnet i bloggen, någon gång. När det gäller avkommorna till Gambari är det rätt uppenbart att räkstuvningen inspirerat till nya namn. Se här:

2001 Impossible
2002 Jumbo Shrimp
2003 Langoustine
2004 Micro Mesh
2007 Orthoceratit
2008 Prawns
2009 Queer Fish
2010 Rock The Boat
2011 Scampi

Framgångsrikast hittills är Micro Mesh som tjänat nästan 3,5 miljoner kronor medan helbrorsan Prawns ligger god tvåa med dryga 1,6 miljoner kronor.
Jag har haft mejlkontakt med Menhammar och gett förslag på namn till deras årsföl. Nu tror jag inte att Margareta vill lämna över ansvaret till någon utomstående, men jag bjuder ändå mina läsare på ett förslag.
Menhammar har i år ett stoföl efter Viking Kronos och märren Mixed Doubles, som tidigare lämnat stofölet Side By Side. Mitt förslag till Margareta är, Upturn. Substantivet upturn betyder uppgång och verbet upturn betyder "att vända upp och ner på något". Ett passande namn till ett föl ur U-årgången 2013, tycker jag.

Ordets ursprung


Prawns är ett engelskt ord för räkor, men shrimps är också ett engelskt ord för räkor. Hur ligger det egentligen till med de båda uttrycken?

 
Om du besöker en brittisk fisk- och skaldjursrestaurang är det stor chans att de använder prawns i sina menyer medan man på en amerikansk restaurang kan välja shrimps bland rätterna. Men det är inte enbart en etymologisk eller kulturell fråga.

Det är biologisk skillnad på en prawn och en shrimp. Den finns inte huvudsakligen i deras storlek utan i hur deras gälar ser ut.
Olyckligtvis har den missuppfattningen fått fäste i språkbruket. Ordet shrimp används nämligen som slanguttryck för en "liten mager stackare".

För övrigt äter jag inte skaldjur, överhuvudtaget.

måndag 4 november 2013

Skuggor och sagospel

I lördagens bronsdivision startade en avkomma till ett av mina favoritston, som travspelare. Sahara Shadow var ofta en spikhäst på mina system i början av 2000-talet. Varför hennes stoföl från 2009 fick heta Fairytale blir uppenbart längre ned i texten.

(förra) Veckans V75-häst


Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Sahara Fairytale, sto

Fader: Viking Kronos
Moder: Sahara Shadow
Morfar: Graduate Student

Sahara Fairytale är uppfödd av Oskari Mäenpää i Finland. Det namnet är kanske inte allom bekant. Men om jag istället skriver Stall Sahara, eller som det heter på finska Saharan Ravitalli i Haapamäki, är det nog fler som nickar igenkännande. Efter några försäljningsturer är Sahara Fairytale åter i träning hos Lutfi Kolgjini på Jägersro, det var hon även som tvååring.
Mamman, superstoet Sahara Shadow, vann 26 av 94 starter, däribland ett uttagningslopp till Olympiatravet 2001. Hon tjänade nästan 2,5 miljoner kronor som tävlingshäst. Även i aveln har hon varit mycket framgångsrik. Hennes första avkomma Sahara Dynamite tjänade drygt sju miljoner, på blott 38 starter, och vann både Kriteriet och Derbyt. Året efter lämnade Sahara Shadow hingstfölet Sahara C.Four som hittills sprungit in dryga miljonen. Ett par av hennes avkommor har stannat i Finland och inte synts på svenska travbanor. I fjol lämnade hon hingstfölet Sahara One, efter Raja Mirchi, och i år lämnade hon ett stoföl som också har Raja som pappa. Ett namnförslag på det stofölet: Sahara Jane.

Ordets ursprung


Fairy tale har två betydelser, dels en folksaga om (eller med) fairies, alltså feer. Men feer har även blivit populära inslag i dramer, ett exempel är En midsommarnattsdröm av Shakespeare, och i romaner, såsom Tinker Bell i berättelserna om Peter Pan av J.M. Barrie.

bild från disney-clipart

Fairy tale kan också vara en orealistisk berättelse, eller en rövarhistoria, som är mer eller mindre uppdiktad. En del sägner faller in under den beskrivningen. Jag kan rekommendera boken Sägenresan av Per Gustavsson, utgiven av Rabén & Sjögren, om ni är intresserade av att läsa några riktiga rövarhistorier.

foto från rabensjogren.se

Men jag är rätt säker på att Sahara Fairytale, som föddes 2009, har fått sitt "efternamn" från det årets Eurovisionvinnare, Alexander Rybak och hans sång "Fairytale". Vill ni åter lyssna på den, kan ni klicka här. Om ni hellre föredrar Enyas "Fairytale", kan ni välja den här länken.

söndag 3 november 2013

Gotländskan bär frukt

Jag borde ha tagit ut någon ledig dag under förra veckan, känns det som. Nu blev det jobb och sega kvällar. Inlägget från förra veckans V86:a släpper jag först nu. Jag saknar ibland känslan som inläggets hästnamn förmedlar...

(förra) Veckans V86-häst


foto från sundbergstable.se

Immer Fri, valack

Fader: Fast Photo
Moder: Olly Fri
Morfar: U.S. Flying Scot

Immer Fri är uppfödd av det gotländska handelsbolaget Stall Fri HB i Stånga. För ett år sedan köptes hästen av Gösta Gahm i Hemse och sattes i träning hos Hans-Owe Sundberg på Solvalla. Immer Fri är sällan oplacerad i sina lopp men heller ingen segerstaplare, blott två vinster på 26 starter. Trots det är han än så länge den mest lovande av Olly Fris avkommor. Tittar man på Fast Photos avkommor från årgång 2009 är det endast Linslusen som lyckats bättre än Immer Fri. Men deras säsonger som fyraåringar är inte i närheten av tidigare Fast Photo-årgångar.
Immer Fri blev Olly Fris sista avkomma, hon dog 2009. Ett annat "FRI-sto" är Ultra Fri som lämnat fyra avkommor. De tre första (alla ston), Hannah Fri, Inez Fri och Kirke, hade alla samma uppfödare som Immer Fri. Hennes fjärde avkomma, ett hingsföl efter Intoxicated, föddes i år och ägs av Gunilla Hägg Söderlund i Romakloster. Eftersom hästens tvååriga halvsyskon heter Kirke och hästen är uppfödd på Gotland blir mitt namnförslag, det gotländska ordet för blåbär, Munke.

Ordets ursprung


Det finns flera tänkbara scenarion till varför Immer Fri fick förledet Immer. Det finns avelshingstar, både bland varmblod och gotländska russ, som hetat Immer. Kanske har det inspirerat namnvalet. Kanske finns det något immer i den gotländska språkvarianten som jag inte känner till. Troligtvis, och förhoppningsvis, är det väl ändå det tyska ordet immer som avses. I ren översättning blir hästens namn i så fall "alltid fri" eller "ständigt fri". Med tanke på vad jag tidigare skrivit i denna blogg, om frihet, så förstår ni att jag gillar namnet. Namnet blir inte sämre av att det dessutom är en form av språklig assonans, att första och sista vokalljudet är samma, vilket tilltalar poeten i mig.

Ursprungligen är faktiskt ordet immer en sammansmältning av två småord, där suffixet kommer av meer (gammalt ord för mer), och hade betydelsen "alltid mer". Numera är ordet synonymt med alltid eller ständigt, medan tyskarna använder ordet mehr för betydelsen mer. En ordseparation har skett.

Slutligen en tysklektion:

immerdar - evigt
immerhin - åtminstone
immer wenn - närhelst
immer wieder - upprepade gånger
immerzu - hela tiden

Danke schön!