lördag 26 oktober 2013

En katt bland hermelinerna

Den här lördagen har jag valt en riktig "slitvarg" som profilhäst, fast med tanke på namnet är det väl snarare så att han har "nio liv". Vi får se om han kan vinna Silverdivisionen på gamla dar. På bilden är han ettåring och redo för Kriterieauktionen.

Veckans V75-häst


Foto: Claes Kärrstrand
 

Staro Bobcat, valack

Fader: Giant Cat
Moder: Purple Arrow
Morfar: Royal Prestige
 
Staro Bobcat är uppfödd i Ramkvilla hos Staffan Nilsson, inom Staro International. Hästen har hela tiden varit i träning hos Tommy Zackrisson på Kalmartravet. Hästen köptes på nämnda Kriterieauktion för 100000 kr av C.O.Dahls Sanerings AB. Sedan 2011 äger Tommy själv hästen. Om man tittar närmare på de "Staro-hästar" som såldes på Kriteriauktionen 2005 kan man konstatera att det är svårt för hästägare att gå plus. Av de tio hingstar som såldes är det bara två som tjänat in sitt auktionspris på tävlingsbanan. Varför Staro Bobcat blivit både framgångsrik och hållbar (hästen är ju snart 10 år gammal och har gjort 114 starter) kan nog bara Tommy Zackrisson svara på.
 
Mamman Purple Arrow har fram till hon exporterades till Österrike 2006 lämnat fem avkommor, varav tre färdigregistrerats i Sverige. Hennes första svenska avkomma Staro Ambush har i sin tur lämnat ett intressant sto, nu treåriga Ambush Avenue efter Viking Kronos.
 
Staro International har flera intressanta årsföl och jag har väl genomtänkta namnförslag åt dem. Årets föl har efterled med initialbokstav K.
 
Brad de Veluwe - Bexibop, hingstföl = Staro Kaksi
Bexipops andra avkomma har finsk pappa och kaksi betyder två på finska.
 
Brad de Veluwe - Fiona San, hingstföl = Staro Koff
Förra årets Fiona San föl fick namnet Staro Java. Från kaffe till finskt öl är steget inte så långt.
 
Brad de Veluwe - Optical Illusion, hingstföl = Staro Karelen
Optical Illusions första avkomma hette Illinois. Karelen är en finsk region.
 
Brad de Veluwe - Staro Udine, stoföl = Staro Kylli
Kylli är kortform för Kyllikki som förekommer i finska nationaleposet Kalevala.
 
Juliano Star - Keystone Vivacious, hingstföl = Staro Kumalo
Bakithi Kumalo heter basisten på Paul Simons platta "Graceland" och hörs fr.a. i låten "You can call me Al".
 
Juliano Star - Staro Fairytale, stoföl = Staro Kiki
Staro Fairytales första avkomma och pappan är fransk. Vad är mer lämpligt än den välkända Kiki från Montparnasse som dopinspiration.
 
Adrian Chip - Making Waves, stoföl = Staro Kelway
Kelway är ett hotell med hemvist i Port Elizabeth, Sydafrika.
 
Varenne - Million Heiress, hingstföl = Staro Kenmore
Million Heiress har två tidigare avkommor med namnen Interstate och Jersey Side. Kenmore Street finns på Staten Island, New York.
 
Make It Happen - Stunning Lindsey, stoföl = Staro Key West
Helsystern heter Staro Just Do It så Florida är väl en god plats för en namnidé.
 

Ordets ursprung

 
Bobcat är engelska ordet för rödlo. Namnet har den fått av att svansen är kort, liksom stubbad. Det engelska uttrycket för det är, bobbed. Samma ordstam bob finner vi i den korta frisyren för kvinnor, bobcut.

 
Lodjuren som finns i de nordiska skogarna, Lynx Lynx, är större än sin släkting Lynx Rufus, rödlon. Bilden visar vår Lokatt.
 
 
Jag tycker att namnet bobcat är mer lämpligt som hästnamn än ordet prey, som jag tidigare skrivit om, även om det tillhör rovdjursskaran. Lokatten är smidig och skygg och ordet bobcat låter fränt. Dessutom kan även hästar få sin svans, bobbed.



onsdag 23 oktober 2013

Drömmen har ett pris

Det krävs god känsla för ordens rytm när man sätter samman tre ord till ett hästnamn. Uppfödarna till veckans V86-häst har lyckats väl. Först trodde jag att namnet var ett känt citat men har inte lyckats hitta något sådant ursprung. Vi får se om segern i Tyskland kan följas upp med en seger i Breeders Crown- semifinalen.

Veckans V86-häst


 Foto: Mikael Rosenquist / DL Media

Dreams Take Time, hingst

Fader: Andover Andover
Moder: B.My Honey
Morfar: Viking Kronos

Dreams Take Time är uppfödd av Jim Oscarsson med familj i Eskilstuna som också ägde hästen fram till december 2011. Sedan dess ägs hästen av BISP Fastighetsförvaltning AB, Malmö. Bakom den "fasaden" finns bl.a. Lisa Persson och hennes far Fred Persson. Mer om dem kan ni läsa här.

Till en början satte de nya ägarna hästen i träning hos Joakim Lövgren. Men sedan juli månad är hästen överflyttad till Jägersrokollegan Lars I Nilsson. Två starter i Lars regi har gett två raka vinster. Den senaste togs i Grossen Preis Von Deutschland för 10 dagar sedan. I kväll tror jag att han vinner sin semifinal i Breeders Crown, tillika avdelning 1 av V86:an.

Dreams Take Time vann 7 av 9 lopp under tvåårssäsongen och tjänade nästan 900000 kronor, så namnet är mindre klädsamt eftersom hästen redan tjänat stora pengar.
Pappa Andover Andover gick med tveksamhet genom avelsvärderingen men Jim Oscarsson trodde på sin före detta starthästs möjligheter i avelsarbetet. Hittills finns det 87 färdigregistrerade svenska avkommor till Andover Andover. Av dem är 52 stycken födda 2011 och snart inne på sin treårssäsong. Bland dem tänker jag följa Cochise som finns i träning hos Jörgen Melchior, Axevalla lite extra. Jag är lite svag för den hästens härstamning. Bland ettåringarna finns helsyskonet Mr Perfect, uppfödd och ägd av Oscarssons. Vi får se om det kan växa två guldäpplen på samma träd.

B.My Honey har i år lämnat ytterligare ett helsyskon, ett stoföl. Mitt namnförslag: Carry A Dream.

För övrigt vill jag välkomna Jim och hans familj tillbaka till Sverige efter tiden i Amerika. Stallet kommer att ha sin bas i Bollebygd och ny hemmabana blir Åbytravet. Mer om Stall Jim Oscarsson.

Ordets ursprung


Som jag skrev i ingressen så hittar jag ingen tydlig källa till uttrycket "dreams take time". Men jag tycker det är ett väldigt passande namn för att beskriva hästuppfödningens och travsportens mödor.

Det finns flera andra livsprojekt som kan beskrivas med de orden. Ett sådant kan vara drömmen om att skriva en bok. Ett annat kan vara drömmen om att resa över Arktis i en vätgasballong. Ibland kan man nästan bli besatt av sitt projekt. Kanske var det så med Ingenjör Andrée och kanske blev Bea Uusma det när hon under så lång tid (från mitten av 90-talet tills nu) grottade ner sig i den misslyckade polarexpeditionens vedermödor och dess slutpunkt.

foto: från förlagets hemsida

Hon har i boken "Expeditionen: Min kärlekshistoria" försökt ta reda på varför expeditionens medlemmar dog på det sätt som de gjorde. Under sitt gedigna researcharbete och sina otaliga resor till Nordpolen vann hon också nya insikter om sig själv. Hennes bokprojekt gick att föra i hamn, det tog nästan 20 år, och i måndags belönades hon med en nominering till Augustpriset för årets bästa fackbok. I december får hon svaret på om bokens slutpunkt blir en Auguststatyett.

fredag 18 oktober 2013

Allt ljus på Candor Hall

Ett av de vackraste och mest genomtänkta (eller?) hästnamnen i travsverige syns i veckans V75-program. Jag hoppas att han dessutom blir bloggens tredje raka vinnare. I dagsläget, fredag kväll, är han spelad till tredjehandsfavorit.

Veckans V75-häst

Foto: från stallgoop.se

Candor Hall, valack

Fader: Adams Hall
Moder: Ava Crown
Morfar: Super Arnie

Candor Hall är uppfödd av Caroline och Daniel Elvenäs i Kopparberg. Hästen var i träning hos Roger Walmann mellan 2009 och juli 2013. Men numera tränas hästen av Björn Goop på Färjestad. Candor Hall är jämnheten själv, första tävlingsåret inbringade 267500, andra året fick han ihop 289700 och hittills i år har han sprungit in 279500. Nu hoppas jag att han drar in ytterligare 125000 i loppet på lördag. I så fall blir han pappa Adams Halls framgångsrikaste avkomma ur årgång 2008.
Mamma Ava Crown fick tre avkommor, hon dog dessvärre tidigare i år, och ettåringen A La Partenza finns hos Reijo Liljendahl.

Jag vet inte om Ava Crowns död har varit avgörande för Caroline och Daniels beslut att låta avelsverksamheten vila. Jag hoppas verkligen att de återkommer. Nu erbjuder de bland annat uthyrning av fyra dubbelrum i flygeln till Lundsängs Gård. En vacker boendemiljö under nästa sommarperiod, tycker jag. Lundsängs Gård

Jag är väldigt nyfiken på hur man kom fram till namnet Candor Hall. Om Caroline läser den här bloggen får hon gärna skicka en kommentar. Jag gillar när hästars släktskap syns i avkommornas förled eller efterled. Mer om ordet candor längre ner i bloggtexten.

Bland årets Adams Hall-föl finns Indiana Braves första avkomma, ett hingstföl. Indiana Brave ägs av Anders Svanstedt i Kvänum. Mitt namnförslag: Henry Hall. Rollfiguren Indiana Jones heter ju egentligen Henry.

Även Elsa Bulls (ägd av Mikael Gustavsson, m.fl.) första avkomma har Adams Hall som pappa. Mitt tips till ägarna, döp henne till Isolde Hall. Isolde liksom namnet Elsa har koppling till kompositören Richard Wagners verk.

Ordets ursprung


Candor är amerikansk stavning av det engelska candour. Substantivet översätter vi till svenskans uppriktighet men ordet härstammar från det latinska candor som betyder ljusstyrka. Det engelska adjektivet candid (uppriktig) får inte blandas ihop med det franska ordet candide (oskuldsfull), som kommer ur det latinska candidus som betyder vit. Jag tycker ändå det är värt att upplysa! er om ordens likheter och skillnader.

Candide är välbekant för er som läst filosofi eller litteraturhistoria. Ett av de mest kända litterära verken från perioden vi kallar "Upplysningen", är Candide av Voltaire.


Candide publicerades första gången 1759 och är en satirisk roman i vilken Voltaire driver med Leibniz syn på vår värld, som Leibniz ansåg var den bästa av alla möjliga. Voltaires budskap var att så är inte fallet och att vi alla måste bidra till att göra den bättre. Voltaire använde uttrycket "odla vår trädgård" för sin beskrivning.

Sammanfattning

Candor Hall är ett ärligt och vackert namn. Ett av Björn Goops kännetecken är uppriktighet, vilket märks i intervjuer och i tipsen han lämnar i "Björnkollen". De utgör ett idealiskt par. Lycka till i morgon, Candor Hall och Björn Goop.

onsdag 16 oktober 2013

Får jag be om lite eftertanke

Den här gången har jag skrivit några rader om ett hästnamn som jag inte är särskilt förtjust i. Men det hindrar inte att jag hoppas att hästen vinner tredje avdelningen av V86 i kväll.

Veckans V86-häst 

Foto: Kjell Hedvall
 

Prey Frontline, valack

Fader: Love You
Moder: Ritzy Girl
Morfar: Super Arnie

Prey Frontline är uppfödd av Bengt Holmqvist i Bollnäs och tränas sedan juli månad av Petri Salmela i Boden. Han blir Prey Frontlines femte proffstränare. Huvuddelen av hästens starter, 20 av 26, har skett i Kari Lähdekorpis regi.

Prey Frontline är Ritzy Girls åttonde avkomma och den klart framgångsrikaste. Han har än så länge tjänat ihop 735000 kronor och vunnit vart tredje lopp han startat i.
Jag kan inte spåra något speciellt mönster i namngivningen av Ritzy Girls avkommor, förutom att samliga har efterledet Frontline. Det finns t.ex. en Hazel, en Logan och en Mandela bland Prey Frontlines syskon. Bengt Holmqvist har lång erfarenhet av att äga häst och har sedan mitten av 1980-talet även satsat på att föda upp hästar. Numera kretsar mycket kring avelshingsten Dexter Frontline, en häst som blev tvåa i såväl Kriteriet som Derbyt. En del av hästarna finns på Stall Frontlines gård utanför Bollnäs.

Bengt Holmqvists uppfödning har kommit till initialbokstaven U och har i stallet två Dexter Frontline-avkommor, födda i år. Mina namnförslag:

 
Dexter Frontline – Honey Frontline = stoföl, Ullima Frontline.
Ulima, eller Ullima, har betydelsen vis.

Dexter Frontline – Intrip Frontline = hingstföl, Upon Frontline.

Det engelska uttrycket Upon tycker jag är ett bra namn för en avkomma till Intrip.

Ordets ursprung


I mitt förra inlägg skrev jag att Mynta var alltför sällsynt bland hästnamnen i svensk travsport. När det gäller ordet Prey så förekommer det bara hos tre registrerade hästar. Mitt svar på det är: Tack och lov!

Prey är ett högst olämpligt namn på en häst, tycker jag. Ordet betyder rov, byte eller att vara ett offer för något.


Jag hoppas att namnet Prey Frontline är resultatet av en felstavning, att man egentligen hade tänkt sig Pray Frontline – ett sakralt och ödmjukt namn.

Rovdjur = beast of prey

Rovfågel = bird of prey

För er som gillar David Attenboroughs dokumentärer kan jag rekommendera ”Life of Birds:Meat Eaters”.

Det kanske framgår av min text att det bara finns två sorters djur jag kan tänka mig ha som husdjur, hästar och fåglar. Men samtidigt symboliserar de den yttersta friheten.

Sammanfattning

Det kan vara värt lite eftertanke när man väljer namn åt sitt föl. Det finns flera fall av olämpliga och svåruttalade namn. Vill ni ha hjälp med att hitta ett bra och lämpligt namn till ert föl?

Jag erbjuder hästägare 1-5 namnförslag till respektive föl, baserade på era önskemål och kriterier. Det kan gälla initialbokstäver, tematik, släktskap eller språkval. För detta referensarbete tar jag 50 kronor / föl, exkl. moms. Använd kontaktformuläret i högerspalten eller skicka er förfrågan till rolandlundberg@tele2.se. Ange era kontaktuppgifter (namn, adress och telefonnummer) och beskriv uppdraget (namnets syfte, hästens härstamning, etc.).

lördag 12 oktober 2013

Hipponomen - en blogg är född

Den här bloggen kommer att grotta ner sig i travhästars namn, härstamning och travresultat. Ni kommer att få bekanta er med fölston, hingstar och deras avkommor. Uppfödare, såväl svenska som utländska, kommer att uppmärksammas. Jag kommer också ge förslag på nya hästnamn och erbjuda en tjänst för namngivning. Vem är då jag? Jag heter Roland Lundberg och är en språk- och travintresserad bibliotekarie från Märsta.

Behöver du ett namn till ditt föl?

Jag erbjuder hästägare 1-5 namnförslag till respektive föl, baserade på era önskemål och kriterier. Det kan gälla initialbokstäver, tematik, släktskap eller språkval. För detta referensarbete tar jag 50 kronor / föl. Använd kontaktformuläret i högerspalten eller skicka er förfrågan till rolandlundberg@tele2.se. Ange era kontaktuppgifter (namn, adress och telefonnummer) och beskriv uppdraget (namnets syfte, hästens härstamning, etc.).

Veckans V75-häst

Foto: Mikael Rosenquist / DL Media
 

Mynta Broline, hingst

Fader: Quite Easy
Moder: Flame Danzr
Morfar: Pine Chip

Mynta Broline är uppfödd av Broline International i Svenljunga och tränas av Peter Untersteiner i Halmstad. All avelsheder åt mamma Flame Danzr som så här långt lämnat åtta avkommor, varav fem har intagit tävlingsbanan. Samtliga fem har blivit stabila prisjägare och Mynta Broline klev i och med vinsten i dagens klass 1-försök över 400.000 i intjänade pengar. All heder också åt namngivarna som följt ett tjusigt mönster för avkommorna.
Garlic Broline, f. 2003
Hot Broline, f. 2004
Jalapeno Broline, f. 2006
Lava Broline, f. 2008
Mynta Broline, f. 2009
Oregano Broline, f. 2011
Pepper Broline, f. 2012

Sedan mars månad ägs Flame Danzr av Lutfi Kolgjini, och i hans ägo har hon lämnat ett sto efter Raja Mirchi. Det innebär att efternamnet Broline utgår och förmodligen bryts trenden med kryddstarka förnamn. Inom både Brolines och Kolgjinis uppfödning har man, 2013, kommit till bokstaven Q vid namngivning. Mitt dopförslag till Ludde blir Qintar Face. Qintar är ett tidigare använt mynt i Albanien. En lämplig övergång från Mynta Broline till halvsyskonet.

Broline International äger tre av årets Quite Easy-avkommor. Jag förväntade mig att de skulle använda initialen Q vid årets namngivning, och hade tänkt föreslå dem följande namn.

Quite Easy - Ibiza Broline = hingstföl, Quince Broline.
Eftersom det är Ibizas första avkomma tyckte jag att frukten Quince kunde vara ett lämpligt förnamn. Vad jag har förstått så har de (dessvärre) redan bestämt att döpa fölet till Rolex Broline.

Quite Easy - Female Victory = stoföl, Qingling Broline.
Female Victorys avkommor har bilrelaterade förnamn. Qingling är ett kinesiskt bilmärke.

Quite Easy - Justeen Hall = stoföl, Qubik Broline.
Tidigare avkommor till Justeen Hall har fått förled som Jolly, Kul och Merry. Qubik låter både roligt och extraordinärt.

Ordets ursprung


Jag är förvånad över att det bara finns 13 hästar i Svensk Travsports register över travhästar som har Mynta i namnet. Av dessa är tolv ston och enbart Mynta Broline är hingst. Jag tycker att ordet passar väl som egennamn, både för djur och människor, och dess betydelser känns ideala för travsportens värld.

Ordets ursprung är i själva verket uppdelat i två grenar, substantivet (en örtväxt) har rötterna i latinet medan verbet (prägla mynt) kommer från lågtyskan.

Örtväxten mynta har fått sitt namn från det latinska menta - mint, mintdoftande. Myntor finns det gott om, både vilda, förvildade och odlade sådana. Jag är inte våldsamt förälskad i mintsmak eller mintdoft men har hört att grönmynta är god i såser och att krusmyntan, den ljuvaste Uti vår hage, gör sig bra i en potatissallad. Däremot har jag druckit te gjord på pepparmynta. Örten är känd för att ta sig stora friheter i den odlade trädgården. Svagare grannar kan helt enkelt förlora markandelar. Självklart har myntan en mytologisk anknytning. I de grekiska gudasagorna berättas det att Hades hustru blev så svartsjuk på en flicka, Minthe, att hon förvandlade henne till en kryddplanta. Hippokrates, däremot, ansåg att myntan var en bra ört för kärlekslivet.

Mentha spicata, plansch ur Thomes flora

Verbet, mynta - att prägla mynt, kommer från tyskans münte. De första mynten i världen präglades i nuvarande Turkiet på 600-talet före Kristus. De första mynten i Sverige präglades på 1000-talet i Sigtuna, alltså i kommunen jag är bosatt i. Jag borde kanske gå på jakt i markerna häromkring. Är det någon som har en metalldetektor?

Visste ni förresten att kopparmynten som präglades i Sverige vid 1600-talets mitt, under Drottning Kristinas regentperiod, innehar världsrekordet i storlek och vikt. Ett endalerstycke kunde väga 2 kg! Jag förstår inte hur uttrycket småmynt, som myntades! 1624, rimmar med den tidens tungviktarmynt.

Sammanfattning

Det finns vilda hästar och domesticerade liksom det finns vilda och odlade myntor. Hästarna tävlar om prispengar och spelarna försöker dra in storkovan på V75. Det är det som präglar travsporten. Och när föl ska registreras hos Svensk Travsport myntas det ena fantasifulla namnet efter det andra. Så alla ni hästägare därute, ta chansen och bli först med att döpa ert stoföl till Queen Mynta.