tisdag 6 maj 2014

Sov du lilla videung

Jag har tidigare skrivit om svårigheterna att lyckas inom travsporten. Drömhästarna växer inte på träd. Kanske kan ett magiskt spindelnät hålla den goda drömmen vid liv.

Tobbe Dreamcatcher, blev 4:a i Lopp 3, på Bergsåker i dag.


Foto: från Länstidningen Östersund

Tobbe Dreamcatcher, valack

Fader: Angus Hall
Moder: Tough Lassie
Morfar: Muscles Yankee

Tobbe Dreamcatcher är uppfödd av Dreamcatchers KB i Vara. Dreamcatchers har 39 hästar registrerade hos Svensk Travsport, alla födda mellan 2006 och 2009. Jag är inte bekant med företaget och hittar inte så mycket information via Internet. Framgångsrikast av deras uppfödningar är Edda Dreamcatcher, f.2006, med dryga 600 000 kr intjänade.
Hittills har "Tobbe" tjänat ihop 166 700 kr. Men han skulle haft ett betydligt fetare "konto" om inte hans fräschör ställt till det. Han har genomgått två knäoperationer som förstört stora delar av hans unghästkarriär. Han är nu fem år gammal men har bara startat vid 15 tillfällen. Alla starter har han gjort under Per Linderoths träning, på Bergsåkers travbana.

Mamma Tough Lassie har lämnat sju avkommor. Sjuårige Top Dreamcatcher är bäst så här långt med sina knappa 400 000 kr. Tough Lassie är uppstallad på Alebäcks Stuteri i Lidköping.

Pappa Angus Hall har 103 färdigregistrerade avkommor hos Svensk travsport. Av dessa är 27 stycken födda under samma år som Tobbe Dreamcatcher, alltså 2009. Bäst av dem är italienskfödde Paramount (i träning hos Carl-Otto Göransson, Halmstad) med dryga 600 000 kronor. Den hästen hade jag tänkt återkomma till på bloggen vid ett annat tillfälle. Andra V75-bekanta avkommor från årgången är Miss Elaza (även hon finns hos Per Linderoth, Bergsåker) och Big Bill Bac (i träning hos Ola Samuelsson, Jägersro). Men högst segerprocent har Alfaz del Pi (hos Mats Rånlund, Jägersro) med sex vinster på elva starter.

Ursprung till ordet


En drömfångare är ett handgjort magiskt objekt som hängs upp invid sovplatsen för att fånga upp onda drömmar. De första tillverkades av Ojibwestammen kring Lake Superior i Nordamerika. Hos dem kallades föremålen asabikeshiinh (spindel) eller bawaajige nagwaagan (drömsnara). De bestod av cirklar som tvinnats av vide och inuti dem flätades nät. Därefter dekorerades drömfångaren med fjädrar och pärlor. Bilden visar en drömfångare av ull, fjädrar och plastpärlor upphängd vid en hantverksmässa i Valparaiso, Chile.


Vill ni hellre låta skräcken överskölja er kan ni läsa Stephen Kings roman "Dreamcatcher" från 2001 eller se filmen med samma namn. Filmen släpptes 2003 och är regisserad av Lawrence Kasdan. Varken bok eller film fick särskilt upplyftande recensioner.
Vi får se om Tobbe Dreamcatcher kan få ett lyft under 2014.

måndag 5 maj 2014

En gammeldansk vid Bakkens fot

Bloggens första danska uppfödning presenteras i det här inlägget. Hästen har varit väldigt framgångsrik på äldre dar och tjänat merparten av sina pengar under de tre senaste säsongerna. I år fyller hästen 10 år.

Montgomery Hill, tävlar i kväll på Halmstadstravet, Lopp 3

Foto: Mia Törnberg

Montgomery Hill, valack

Fader: S.J.'s Photo
Moder: Funny Hill
Morfar: Mr Vic

Montgomery Hill är uppfödd av Stutteri Sun Hill i Kongens Lyngby, Danmark. Bakom stuterinamnet hittar vi Anne Andersen og Kield Martin Kieldsen. Jag vet inte så mycket om stuteriets bakgrund, främst för att deras hemsida har legat nere under en tid. Men jag vet att hemvisten inte ligger särskilt långt från Jaegersborg Dyrehave och därmed i närheten av Dyrehavsbakken, allmänt känd som Bakken. Det är intressant att det engelska stuterinamnet "hill" och det danska ordet "bakke" betyder samma sak, mer om det längre ner. Montgomery Hill är den överlägset främsta travaren ur deras uppfödning, med sina dryga 2,6 miljoner kronor, som har tävlat i Sverige.
Men det var först som sjuåring, när han hamnade i träning hos Flemming Jensen i Ålborg, han tog stora steg i sin utveckling. Hans största enskilda prissumma (200 000 kr) togs i höstas när han segrade i N.J. Koster Memorial, före bl.a. Freeman T. Porter och I Saw You.

Det finns ingen framgångsrikare avkomma efter S.J.'s Photo, årgång 2004, i svensk travsport än Montgomery Hill. Men det finns flera mångmiljonärer i de andra årgångarna som S.J.'s Photo tillfört.
Mamma Funny Hill har lämnat sex avkommor. Närmast i pengaväg är stoet Roxy Hill som tjänat drygt 300 000 kr. Däremot vill jag framhäva tvååringen Alpha Peak, hingstföl e. Scarlet Knight, som kan bli väldigt intressant. Det tyckte budgivarna vid danska Derbyauktionen i augusti 2013, också. Alpha Peak blev dyraste försäljningen och ägs nu av Stald Söndergaard.

Ursprung till ordet


Det engelska ordet hill har en oproblematisk bakgrund. Ursprunget är det förgermanska "hulliz" (engelsk fonetik) som betyder sten eller klippa. Betydelsen idag är en förhöjning i landskapet som är mindre än ett berg. Tyvärr översätts ofta ordet i svensk text till "berg", när det är lämpligare att skriva kulle eller backe.
Jag vet inte om stuteriet har någon koppling till Dyrehavsbakken, Nordens äldsta nöjespark. I vilket fall är det danska ordet bakke likställt med svenskans backe, och engelskans hill. Jag kan rekommendera ett besök på Bakken om ni besöker Köpenhamnsregionen.

Vackra kullar vid Steptoe, Washington.


lördag 29 mars 2014

Milda makter, ett sånt namn!

Jag har sökt efter något intressant idiom för presentation på den här bloggen. Ett idiom är ett uttryck som betyder något annat än vad man skulle tro när man tänker på varje ords betydelse. Ett exmepel är uttrycket "Han har myror i byxorna", som beskriver någon som är rastlös. I torsdags startade en häst som givits ett roligt namn, som tillika är ett engelskt idiom.

Holy Smoke, vinnare på Örebrotravet 27/3, lopp 3


Foto: Martin Langels, ALN

Holy Smoke, hingst

Fader: From Above
Moder: Marianne Laday
Morfar: Smasher

Holy Smoke är uppfödd av Lars-Erik Aulin, Lindesberg, som är styrelsemedlem i Örebros hästägarförening. Lars-Eriks främsta uppfödning är väl True Q som hade en fin karriär hos fr.a. Åke Svanstedt. Även Holy Smoke var under en period i träning hos Åke, som 3- och 4-åring. Sedan november 2011 tränas hästen av Juhani Partanen på Örebrotravet. Hans högsta enskilda lopprissumma togs vid segern i treåringsloppet "Lord Rappes lopp", 2010. Segern i torsdags på hemmabanan var lite oväntad och kanske kan den följas av flera under året.
Pappa till Holy Smoke är Elitloppsvinnaren From Above. Vem minns inte Elitloppet 2003 och kampen mellan From Above, Victory Tilly och Scarlet Knight. Det finns flera bra hästar i From Aboves årgång från 2007. Bäst meritmässigt är Orecchietti med 4 miljoner intjänade kronor.
Mamma Marianne Laday har lämnat fem avkommor och Holy Smoke är klart framgångsrikast. Det treåriga stoet Vacanza, efter Dream Vacation, finns också hos Juhani Partanen.

Ursprung till uttrycket


Holy Smoke är ett uttryck som inledningsvis refererade till den rök som uppstår vid olika religiösa offer- och rökelseceremonier.


Sedermera har uttrycket istället fått stå för den förvåning som kan liknas vid "Wow!". På svenska översätter vi uttrycket "Holy smoke!" med "Milda makter!". I den betydelsen dök begreppet först upp i en dikt av J. Beaumont, 1627. Men som en fras med utropstecken förekom den först i verket "The Naulakha", av Rudyard Kipling och Charles Balestier, 1892. Under 1960-talet fick uttrycket än större spridning genom TV-showen Batman, i vilken Robin förstärkte sitt snack med sanslösa utrop.


Jag bjuder på ytterligare några roliga engelska idiom:

"Carry coals to Newcastle" - Gå över ån efter vatten
"Drop a brick" - Trampa i klaveret
"Bark up the wrong tree" - Hoppa i galen tunna
"Spill the beans" - Prata bredvid mun
"Go bananas" - Bli helgalen

onsdag 26 mars 2014

Ingen färglös herre

Det här inlägget handlar om en lite äldre häst som jag gillar skarpt. Den har ett namn som för tankarna till både Denim-jeans och Isaac Newton.

Indigo Broline, tävlar på Solvalla 26 mars, lopp 4


Foto: Elenore Larsson, från stallsjostrom.com

Indigo Broline, valack

Fader: Yankee Glide
Moder: Armbro Smile
Morfar: Balanced Image

Indigo Broline är, liksom Mynta Broline (Hipponomens första hästpresentation) uppfödd av Broline International i Svenljunga. Under sina första fem tävlingssäsonger huserade hästen på Axevalla travbana. Den gröne giganten, Åke Svanstedt, var hästens tränare under merparten av den perioden. Efter Åkes flytt till Staterna hamnade hästen i träning hos Claes SjöströmSolvalla. Hästen hade två fina säsonger under 2011 och 2012. Tävlingsåret 2011 tog han 6 segrar på tolv starter, alltså vinst varannan gång, och vann bl.a. ett Silverdivisionsförsök på Bergsåker. Totalt har hästen tjänat drygt 1,7 miljoner kronor. Den nioårige valacken är en riktig yankee, genetiskt sett. 
Pappa Yankee Glide hittade in i avelsstatistiken 1999. Hans framgångsrikaste avkomma är Main Wise As, med dryga 13 miljoner intjänade. Kombinationen Yankee Glide och Balanced Image-sto finner vi också i den framgångsrika amerikanske travaren Il Villaggio, samt i den Tarzan-tränade silverdivisionaren O.U. Glide.
Mamma Armbro Smile har lämnat fyra avkommor och Indigo Broline står för klassen.

Jag vill gärna återkomma till Stall Sjöströms webbplats som jag tycker är väldigt tjusig och informativ. Den är väl värd ett besök.

Ursprung till ordet


Indigo kommer från portugisiskan som i sin tur hämtat in det från det latinska uttrycket "indicum (pigmentum), som betyder indiskt (färgämne). Betydelsen har det fått från det faktum att färgämnet historiskt sett har utvunnits ur indigoväxter i Asien. I Europa utvanns indigoblått ur växten vejde och under 1500-talet skedde det i storskalig framställning.


Färgämnet har haft, och har, stor användning vid textilfärgning. Inte minst för jeanstyget Denim. Färgämnet indigo är unikt genom att det fäster på både vegetabiliskt (ex. bomull och linne) och animaliskt material (ex. ylle, siden och mänskligt hår). Fast numera är det nästan uteslutande syntetiskt tillverkning som gäller.

Isaac Newton såg till att placera indigo i det välkända färgspektrat, som exempelvis regnbågen visar prov på. Den innersta bågen är violett och den nästinnersta är indigoblå.

måndag 24 mars 2014

Ett gudomligt ekipage

Det har varit lite si och så med uppdateringen av Hipponomen på senaste tiden, men nu ser jag framåt och lovar att presentera fler intressanta hästnamn.
Gudanamn finns det gott om bland de registrerade travarna hos Svensk Travsport. En grekisk sådan, väl lämpad för hästnamngivning, står i centrum för detta inlägg.

Helios Futura, tävlar på Jägersro 25 mars, lopp 3


Foto: från jagersro.se

Helios Futura, valack

Fader: Opus Viervil
Moder: Simb Regatta
Morfar: Turbo Thrust

Helios Futura är uppfödd av Stall Futura KB, m.fl. För stallnamnet står Annika Sehlstedt i Jönköping. Den femårige valacken har fransk far och huvudsakligen amerikanskt blod på mödernet. Hästen är inne på sin tredje tränare. Efter att ha tränats av Lotta Johansson på Rommetravet och Timo Nurmos på Solvalla så finns hästen nu hos Ola Samuelsson på Jägersro. I Olas träning har hästen vunnit två av sex starter.
Pappa Opus Viervil är ganska ny inom svensk avel. Hans första svenskregistrerade föl föddes 2007. Den hittills framgångsrikaste avkomman är Charlie Sisu, född 2008, som tjänat nästan 400 000 kr.
Mamma Simb Regatta har tidigare bl.a. lämnat Slevin Kelevra, född 2006, som har 778 000 på sitt konto. Det intressanta är att Jag de Bellouet är pappa till Slevin Kelevra och farfar till Helios Futura.

Ursprung till ordet


Helios är det grekiska ordet för sol. I den grekiska mytologin är Helios, solguden, son till titanen Hyperion och Thea. I ingressen skrev jag att hans namn lämpar sig väl för hästar. Detta för att han är beskriven som en skönlockig körsven till ett fyrspann av vita hästar.


Dessa drev han från öst till väst över himlavalvet. Främst dyrkades han på ön Rhodos och var där avbildad i form av "kolossen" vid hamninloppet. (Källa: Nationalencyklopedin)
I en av myterna kring Helios sägs han ha spelat en viktig roll i kriget mellan jättar och gudar. Under en tid höll han sig borta från himlavalvet så att jordgudinnan Gaia inte kunde odla den ört som gjorde jättarna odödliga. Utan örten var de sårbara för hjältar, såsom Herakles.

Körsven i loppet på Jägersro är den gudabenådade Johnny Takter.

onsdag 8 januari 2014

Hämnden är finsk

I söndags var det upplagt för svenskt VM-guld när junior-VM i ishockey avgjordes. Men tji fick vi, när de unga finska lejonen bet ifrån. Nu får vi sätta vårt fokus på OS i Sotji istället. Mitt sextonde inlägg handlar om förra årets finska derbyvinnare.

Från V86 den 4 december


Quite An Avenger, valack

Fader: Quite Easy
Moder: Nobes Hanover
Morfar: Prakas

Quite An Avenger är uppfödd av Juha Lehtola och Sari Sillanpää i Finland. Hästen tränas av Markku Nieminen i Urjala, Finland.
Quite An Avenger blev tvåa i det finska kriteriet 2012, bakom Bosses Lily, men tog hem det finska derbyt i september 2013 efter en tvåhästarsduell med Venice och kusken Mika Forss. Quite An Avenger ägs av Cavallo Stable Oy.
Hästen har bara gjort tre starter i Sverige och de har inte varit så lyckosamma, en diskning och två sjätteplatser.
Mamma Nobes Hanover har lämnat elva avkommor, ingen av de övriga har nått sådana resultat som Quite An Avenger. Det kan vara värt att notera att även Venice, derbytvåan har Quite Easy som pappa, liksom den tidigare Svanstedt-tränade Metior Easy som nu är i finsk regi. Samtliga är alltså födda 2009.

Ursprung


Avenger är det engelska ordet för hämnare och härstammar från det gammelfranska ordet avengier. Båda orden är utväxter från det latinska uttrycket vindicare, som betyder krav.

Hämnare finns det gott om i både saga och verklighet. De som utger sig för att vara det i vår verklighet har ofta en sned uppfattning om mål och medel.


I sagans värld är väl Marvel Comics, The Avengers, bland de mest kända. I den superhjältegruppen ingår som bekant Iron Man, Captain America, Hulken, Thor, Black Widow och Hawkeye. Filmen hade premiär 2012 med regi av Joss Whedon. Vår sjuårige son har inte sett filmen, så klart, men dessvärre snappat upp en del klipp på nätet. Det är inte lätt att styra upp mediebruset för sina småttingar.

För övrigt är uppföljaren, Avengers: Age of Ultron, planerad till 2015.

söndag 5 januari 2014

Nötbrunt, årets färg!

Blev det mycket godis under julhelgen? Kanske några praliner och lite knäck. Sedan det konstaterades att vår son lider av mjölkproteinallergi så är vi mer restriktiva i vårt godisintag. Det var nog första julen någonsin som jag inte åt en enda ischoklad, däremot åt jag wienernougat.

Från V75 den 30 november

Foto: Lars Jakobsson / Kanal75

Nougat Ås, valack

Fader: Striking Sahbra
Moder: Noblesse Ås
Morfar: Mack Lobell

Nougat Ås är uppfödd av Ann-Christin Lorentzon och John-Erik Magnusson i Blädingeås utanför Vislanda. Deras kombinerade verksamhet, i Småland och i Kentucky, under stuterinamnet ACL Stuteri AB har jag redan beskrivit i inlägget om Gisela Ås.
Under tvåårs- och treårssäsongerna tränades Nougat Ås av Olle Goop först, och sedan av sonen Björn Goop. När hästen i slutet av 2011 såldes till Freddy Christensen så flyttades den också för träning i Danmark, hos Bo Westergård. I hans regi tog hästen i maj sin största seger hittills när han vann det anrika loppet Harper Hanovers på Solvalla. Ett lopp där förstapriset uppgår till 500 000 kr.
Hästen har bara gjort 21 starter men vunnit 10! av dessa, och tjänat ihop drygt 1,2 miljoner kr. Men med tanke på härstamningen är det ingen sensation.
Mamma Noblesse Ås har varit en supermärr inom aveln. Hon har lämnat fyra avkommor mellan 2004 och 2009 och samtliga har passerat miljonen i intjänade pengar. Det rör sig om Oblige Ås, Novelty Ås, Nougat Ås och Somebody Ås. Det är ingen tvekan om att mixa Striking Sahbra med ett Mack Lobell-sto varit en framgångsrik väg i aveln. Förutom avkommorna till Noblesse Ås, så finns Carolyn Ås (e. Striking Sahbra-Indian Simb) med 4,4 miljoner kronor och Bourbon Tooma (e. Striking Sahbra-Sweet Ås) med 1,7 miljoner på kontot som bevis för detta.
För övrigt lämnade Oblige Ås ett hingstföl efter Victory Sam under 2013. Jag vet inte om hästen är namngiven. Mitt förslag: Charger Ås

Ursprung


Nougat är, som så många andra godsaker, en fransk produkt. Ordet är franskt och härstammar från latinets nucatum, som betyder tillredning av nötter. Huvudingredienserna i nougat är socker, matfett och nötter eller mandel. Ursprungligen tillverkades nougaten i Provence och innehöll då honung samt vit och grön mandel.
En annan populär variant är min tidigare nämnda Wienernougat, som innehåller socker, kakaosmör, mandlar och kakaomassa. Tyskarna kallar den Schmelz-Schokolade. Det kan vara förrädiskt att köpa nougat i just Tyskland, eftersom de kallar den italienska nötchokladen gianduja (tänk: Nutella), för nougat.

Nästa jul lovar jag att tillreda lite mjölkfritt godis och så ischoklad, förstås.