onsdag 26 mars 2014

Ingen färglös herre

Det här inlägget handlar om en lite äldre häst som jag gillar skarpt. Den har ett namn som för tankarna till både Denim-jeans och Isaac Newton.

Indigo Broline, tävlar på Solvalla 26 mars, lopp 4


Foto: Elenore Larsson, från stallsjostrom.com

Indigo Broline, valack

Fader: Yankee Glide
Moder: Armbro Smile
Morfar: Balanced Image

Indigo Broline är, liksom Mynta Broline (Hipponomens första hästpresentation) uppfödd av Broline International i Svenljunga. Under sina första fem tävlingssäsonger huserade hästen på Axevalla travbana. Den gröne giganten, Åke Svanstedt, var hästens tränare under merparten av den perioden. Efter Åkes flytt till Staterna hamnade hästen i träning hos Claes SjöströmSolvalla. Hästen hade två fina säsonger under 2011 och 2012. Tävlingsåret 2011 tog han 6 segrar på tolv starter, alltså vinst varannan gång, och vann bl.a. ett Silverdivisionsförsök på Bergsåker. Totalt har hästen tjänat drygt 1,7 miljoner kronor. Den nioårige valacken är en riktig yankee, genetiskt sett. 
Pappa Yankee Glide hittade in i avelsstatistiken 1999. Hans framgångsrikaste avkomma är Main Wise As, med dryga 13 miljoner intjänade. Kombinationen Yankee Glide och Balanced Image-sto finner vi också i den framgångsrika amerikanske travaren Il Villaggio, samt i den Tarzan-tränade silverdivisionaren O.U. Glide.
Mamma Armbro Smile har lämnat fyra avkommor och Indigo Broline står för klassen.

Jag vill gärna återkomma till Stall Sjöströms webbplats som jag tycker är väldigt tjusig och informativ. Den är väl värd ett besök.

Ursprung till ordet


Indigo kommer från portugisiskan som i sin tur hämtat in det från det latinska uttrycket "indicum (pigmentum), som betyder indiskt (färgämne). Betydelsen har det fått från det faktum att färgämnet historiskt sett har utvunnits ur indigoväxter i Asien. I Europa utvanns indigoblått ur växten vejde och under 1500-talet skedde det i storskalig framställning.


Färgämnet har haft, och har, stor användning vid textilfärgning. Inte minst för jeanstyget Denim. Färgämnet indigo är unikt genom att det fäster på både vegetabiliskt (ex. bomull och linne) och animaliskt material (ex. ylle, siden och mänskligt hår). Fast numera är det nästan uteslutande syntetiskt tillverkning som gäller.

Isaac Newton såg till att placera indigo i det välkända färgspektrat, som exempelvis regnbågen visar prov på. Den innersta bågen är violett och den nästinnersta är indigoblå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar