söndag 5 januari 2014

Nötbrunt, årets färg!

Blev det mycket godis under julhelgen? Kanske några praliner och lite knäck. Sedan det konstaterades att vår son lider av mjölkproteinallergi så är vi mer restriktiva i vårt godisintag. Det var nog första julen någonsin som jag inte åt en enda ischoklad, däremot åt jag wienernougat.

Från V75 den 30 november

Foto: Lars Jakobsson / Kanal75

Nougat Ås, valack

Fader: Striking Sahbra
Moder: Noblesse Ås
Morfar: Mack Lobell

Nougat Ås är uppfödd av Ann-Christin Lorentzon och John-Erik Magnusson i Blädingeås utanför Vislanda. Deras kombinerade verksamhet, i Småland och i Kentucky, under stuterinamnet ACL Stuteri AB har jag redan beskrivit i inlägget om Gisela Ås.
Under tvåårs- och treårssäsongerna tränades Nougat Ås av Olle Goop först, och sedan av sonen Björn Goop. När hästen i slutet av 2011 såldes till Freddy Christensen så flyttades den också för träning i Danmark, hos Bo Westergård. I hans regi tog hästen i maj sin största seger hittills när han vann det anrika loppet Harper Hanovers på Solvalla. Ett lopp där förstapriset uppgår till 500 000 kr.
Hästen har bara gjort 21 starter men vunnit 10! av dessa, och tjänat ihop drygt 1,2 miljoner kr. Men med tanke på härstamningen är det ingen sensation.
Mamma Noblesse Ås har varit en supermärr inom aveln. Hon har lämnat fyra avkommor mellan 2004 och 2009 och samtliga har passerat miljonen i intjänade pengar. Det rör sig om Oblige Ås, Novelty Ås, Nougat Ås och Somebody Ås. Det är ingen tvekan om att mixa Striking Sahbra med ett Mack Lobell-sto varit en framgångsrik väg i aveln. Förutom avkommorna till Noblesse Ås, så finns Carolyn Ås (e. Striking Sahbra-Indian Simb) med 4,4 miljoner kronor och Bourbon Tooma (e. Striking Sahbra-Sweet Ås) med 1,7 miljoner på kontot som bevis för detta.
För övrigt lämnade Oblige Ås ett hingstföl efter Victory Sam under 2013. Jag vet inte om hästen är namngiven. Mitt förslag: Charger Ås

Ursprung


Nougat är, som så många andra godsaker, en fransk produkt. Ordet är franskt och härstammar från latinets nucatum, som betyder tillredning av nötter. Huvudingredienserna i nougat är socker, matfett och nötter eller mandel. Ursprungligen tillverkades nougaten i Provence och innehöll då honung samt vit och grön mandel.
En annan populär variant är min tidigare nämnda Wienernougat, som innehåller socker, kakaosmör, mandlar och kakaomassa. Tyskarna kallar den Schmelz-Schokolade. Det kan vara förrädiskt att köpa nougat i just Tyskland, eftersom de kallar den italienska nötchokladen gianduja (tänk: Nutella), för nougat.

Nästa jul lovar jag att tillreda lite mjölkfritt godis och så ischoklad, förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar