måndag 24 mars 2014

Ett gudomligt ekipage

Det har varit lite si och så med uppdateringen av Hipponomen på senaste tiden, men nu ser jag framåt och lovar att presentera fler intressanta hästnamn.
Gudanamn finns det gott om bland de registrerade travarna hos Svensk Travsport. En grekisk sådan, väl lämpad för hästnamngivning, står i centrum för detta inlägg.

Helios Futura, tävlar på Jägersro 25 mars, lopp 3


Foto: från jagersro.se

Helios Futura, valack

Fader: Opus Viervil
Moder: Simb Regatta
Morfar: Turbo Thrust

Helios Futura är uppfödd av Stall Futura KB, m.fl. För stallnamnet står Annika Sehlstedt i Jönköping. Den femårige valacken har fransk far och huvudsakligen amerikanskt blod på mödernet. Hästen är inne på sin tredje tränare. Efter att ha tränats av Lotta Johansson på Rommetravet och Timo Nurmos på Solvalla så finns hästen nu hos Ola Samuelsson på Jägersro. I Olas träning har hästen vunnit två av sex starter.
Pappa Opus Viervil är ganska ny inom svensk avel. Hans första svenskregistrerade föl föddes 2007. Den hittills framgångsrikaste avkomman är Charlie Sisu, född 2008, som tjänat nästan 400 000 kr.
Mamma Simb Regatta har tidigare bl.a. lämnat Slevin Kelevra, född 2006, som har 778 000 på sitt konto. Det intressanta är att Jag de Bellouet är pappa till Slevin Kelevra och farfar till Helios Futura.

Ursprung till ordet


Helios är det grekiska ordet för sol. I den grekiska mytologin är Helios, solguden, son till titanen Hyperion och Thea. I ingressen skrev jag att hans namn lämpar sig väl för hästar. Detta för att han är beskriven som en skönlockig körsven till ett fyrspann av vita hästar.


Dessa drev han från öst till väst över himlavalvet. Främst dyrkades han på ön Rhodos och var där avbildad i form av "kolossen" vid hamninloppet. (Källa: Nationalencyklopedin)
I en av myterna kring Helios sägs han ha spelat en viktig roll i kriget mellan jättar och gudar. Under en tid höll han sig borta från himlavalvet så att jordgudinnan Gaia inte kunde odla den ört som gjorde jättarna odödliga. Utan örten var de sårbara för hjältar, såsom Herakles.

Körsven i loppet på Jägersro är den gudabenådade Johnny Takter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar