lördag 29 mars 2014

Milda makter, ett sånt namn!

Jag har sökt efter något intressant idiom för presentation på den här bloggen. Ett idiom är ett uttryck som betyder något annat än vad man skulle tro när man tänker på varje ords betydelse. Ett exmepel är uttrycket "Han har myror i byxorna", som beskriver någon som är rastlös. I torsdags startade en häst som givits ett roligt namn, som tillika är ett engelskt idiom.

Holy Smoke, vinnare på Örebrotravet 27/3, lopp 3


Foto: Martin Langels, ALN

Holy Smoke, hingst

Fader: From Above
Moder: Marianne Laday
Morfar: Smasher

Holy Smoke är uppfödd av Lars-Erik Aulin, Lindesberg, som är styrelsemedlem i Örebros hästägarförening. Lars-Eriks främsta uppfödning är väl True Q som hade en fin karriär hos fr.a. Åke Svanstedt. Även Holy Smoke var under en period i träning hos Åke, som 3- och 4-åring. Sedan november 2011 tränas hästen av Juhani Partanen på Örebrotravet. Hans högsta enskilda lopprissumma togs vid segern i treåringsloppet "Lord Rappes lopp", 2010. Segern i torsdags på hemmabanan var lite oväntad och kanske kan den följas av flera under året.
Pappa till Holy Smoke är Elitloppsvinnaren From Above. Vem minns inte Elitloppet 2003 och kampen mellan From Above, Victory Tilly och Scarlet Knight. Det finns flera bra hästar i From Aboves årgång från 2007. Bäst meritmässigt är Orecchietti med 4 miljoner intjänade kronor.
Mamma Marianne Laday har lämnat fem avkommor och Holy Smoke är klart framgångsrikast. Det treåriga stoet Vacanza, efter Dream Vacation, finns också hos Juhani Partanen.

Ursprung till uttrycket


Holy Smoke är ett uttryck som inledningsvis refererade till den rök som uppstår vid olika religiösa offer- och rökelseceremonier.


Sedermera har uttrycket istället fått stå för den förvåning som kan liknas vid "Wow!". På svenska översätter vi uttrycket "Holy smoke!" med "Milda makter!". I den betydelsen dök begreppet först upp i en dikt av J. Beaumont, 1627. Men som en fras med utropstecken förekom den först i verket "The Naulakha", av Rudyard Kipling och Charles Balestier, 1892. Under 1960-talet fick uttrycket än större spridning genom TV-showen Batman, i vilken Robin förstärkte sitt snack med sanslösa utrop.


Jag bjuder på ytterligare några roliga engelska idiom:

"Carry coals to Newcastle" - Gå över ån efter vatten
"Drop a brick" - Trampa i klaveret
"Bark up the wrong tree" - Hoppa i galen tunna
"Spill the beans" - Prata bredvid mun
"Go bananas" - Bli helgalen

onsdag 26 mars 2014

Ingen färglös herre

Det här inlägget handlar om en lite äldre häst som jag gillar skarpt. Den har ett namn som för tankarna till både Denim-jeans och Isaac Newton.

Indigo Broline, tävlar på Solvalla 26 mars, lopp 4


Foto: Elenore Larsson, från stallsjostrom.com

Indigo Broline, valack

Fader: Yankee Glide
Moder: Armbro Smile
Morfar: Balanced Image

Indigo Broline är, liksom Mynta Broline (Hipponomens första hästpresentation) uppfödd av Broline International i Svenljunga. Under sina första fem tävlingssäsonger huserade hästen på Axevalla travbana. Den gröne giganten, Åke Svanstedt, var hästens tränare under merparten av den perioden. Efter Åkes flytt till Staterna hamnade hästen i träning hos Claes SjöströmSolvalla. Hästen hade två fina säsonger under 2011 och 2012. Tävlingsåret 2011 tog han 6 segrar på tolv starter, alltså vinst varannan gång, och vann bl.a. ett Silverdivisionsförsök på Bergsåker. Totalt har hästen tjänat drygt 1,7 miljoner kronor. Den nioårige valacken är en riktig yankee, genetiskt sett. 
Pappa Yankee Glide hittade in i avelsstatistiken 1999. Hans framgångsrikaste avkomma är Main Wise As, med dryga 13 miljoner intjänade. Kombinationen Yankee Glide och Balanced Image-sto finner vi också i den framgångsrika amerikanske travaren Il Villaggio, samt i den Tarzan-tränade silverdivisionaren O.U. Glide.
Mamma Armbro Smile har lämnat fyra avkommor och Indigo Broline står för klassen.

Jag vill gärna återkomma till Stall Sjöströms webbplats som jag tycker är väldigt tjusig och informativ. Den är väl värd ett besök.

Ursprung till ordet


Indigo kommer från portugisiskan som i sin tur hämtat in det från det latinska uttrycket "indicum (pigmentum), som betyder indiskt (färgämne). Betydelsen har det fått från det faktum att färgämnet historiskt sett har utvunnits ur indigoväxter i Asien. I Europa utvanns indigoblått ur växten vejde och under 1500-talet skedde det i storskalig framställning.


Färgämnet har haft, och har, stor användning vid textilfärgning. Inte minst för jeanstyget Denim. Färgämnet indigo är unikt genom att det fäster på både vegetabiliskt (ex. bomull och linne) och animaliskt material (ex. ylle, siden och mänskligt hår). Fast numera är det nästan uteslutande syntetiskt tillverkning som gäller.

Isaac Newton såg till att placera indigo i det välkända färgspektrat, som exempelvis regnbågen visar prov på. Den innersta bågen är violett och den nästinnersta är indigoblå.

måndag 24 mars 2014

Ett gudomligt ekipage

Det har varit lite si och så med uppdateringen av Hipponomen på senaste tiden, men nu ser jag framåt och lovar att presentera fler intressanta hästnamn.
Gudanamn finns det gott om bland de registrerade travarna hos Svensk Travsport. En grekisk sådan, väl lämpad för hästnamngivning, står i centrum för detta inlägg.

Helios Futura, tävlar på Jägersro 25 mars, lopp 3


Foto: från jagersro.se

Helios Futura, valack

Fader: Opus Viervil
Moder: Simb Regatta
Morfar: Turbo Thrust

Helios Futura är uppfödd av Stall Futura KB, m.fl. För stallnamnet står Annika Sehlstedt i Jönköping. Den femårige valacken har fransk far och huvudsakligen amerikanskt blod på mödernet. Hästen är inne på sin tredje tränare. Efter att ha tränats av Lotta Johansson på Rommetravet och Timo Nurmos på Solvalla så finns hästen nu hos Ola Samuelsson på Jägersro. I Olas träning har hästen vunnit två av sex starter.
Pappa Opus Viervil är ganska ny inom svensk avel. Hans första svenskregistrerade föl föddes 2007. Den hittills framgångsrikaste avkomman är Charlie Sisu, född 2008, som tjänat nästan 400 000 kr.
Mamma Simb Regatta har tidigare bl.a. lämnat Slevin Kelevra, född 2006, som har 778 000 på sitt konto. Det intressanta är att Jag de Bellouet är pappa till Slevin Kelevra och farfar till Helios Futura.

Ursprung till ordet


Helios är det grekiska ordet för sol. I den grekiska mytologin är Helios, solguden, son till titanen Hyperion och Thea. I ingressen skrev jag att hans namn lämpar sig väl för hästar. Detta för att han är beskriven som en skönlockig körsven till ett fyrspann av vita hästar.


Dessa drev han från öst till väst över himlavalvet. Främst dyrkades han på ön Rhodos och var där avbildad i form av "kolossen" vid hamninloppet. (Källa: Nationalencyklopedin)
I en av myterna kring Helios sägs han ha spelat en viktig roll i kriget mellan jättar och gudar. Under en tid höll han sig borta från himlavalvet så att jordgudinnan Gaia inte kunde odla den ört som gjorde jättarna odödliga. Utan örten var de sårbara för hjältar, såsom Herakles.

Körsven i loppet på Jägersro är den gudabenådade Johnny Takter.