onsdag 8 januari 2014

Hämnden är finsk

I söndags var det upplagt för svenskt VM-guld när junior-VM i ishockey avgjordes. Men tji fick vi, när de unga finska lejonen bet ifrån. Nu får vi sätta vårt fokus på OS i Sotji istället. Mitt sextonde inlägg handlar om förra årets finska derbyvinnare.

Från V86 den 4 december


Quite An Avenger, valack

Fader: Quite Easy
Moder: Nobes Hanover
Morfar: Prakas

Quite An Avenger är uppfödd av Juha Lehtola och Sari Sillanpää i Finland. Hästen tränas av Markku Nieminen i Urjala, Finland.
Quite An Avenger blev tvåa i det finska kriteriet 2012, bakom Bosses Lily, men tog hem det finska derbyt i september 2013 efter en tvåhästarsduell med Venice och kusken Mika Forss. Quite An Avenger ägs av Cavallo Stable Oy.
Hästen har bara gjort tre starter i Sverige och de har inte varit så lyckosamma, en diskning och två sjätteplatser.
Mamma Nobes Hanover har lämnat elva avkommor, ingen av de övriga har nått sådana resultat som Quite An Avenger. Det kan vara värt att notera att även Venice, derbytvåan har Quite Easy som pappa, liksom den tidigare Svanstedt-tränade Metior Easy som nu är i finsk regi. Samtliga är alltså födda 2009.

Ursprung


Avenger är det engelska ordet för hämnare och härstammar från det gammelfranska ordet avengier. Båda orden är utväxter från det latinska uttrycket vindicare, som betyder krav.

Hämnare finns det gott om i både saga och verklighet. De som utger sig för att vara det i vår verklighet har ofta en sned uppfattning om mål och medel.


I sagans värld är väl Marvel Comics, The Avengers, bland de mest kända. I den superhjältegruppen ingår som bekant Iron Man, Captain America, Hulken, Thor, Black Widow och Hawkeye. Filmen hade premiär 2012 med regi av Joss Whedon. Vår sjuårige son har inte sett filmen, så klart, men dessvärre snappat upp en del klipp på nätet. Det är inte lätt att styra upp mediebruset för sina småttingar.

För övrigt är uppföljaren, Avengers: Age of Ultron, planerad till 2015.

söndag 5 januari 2014

Nötbrunt, årets färg!

Blev det mycket godis under julhelgen? Kanske några praliner och lite knäck. Sedan det konstaterades att vår son lider av mjölkproteinallergi så är vi mer restriktiva i vårt godisintag. Det var nog första julen någonsin som jag inte åt en enda ischoklad, däremot åt jag wienernougat.

Från V75 den 30 november

Foto: Lars Jakobsson / Kanal75

Nougat Ås, valack

Fader: Striking Sahbra
Moder: Noblesse Ås
Morfar: Mack Lobell

Nougat Ås är uppfödd av Ann-Christin Lorentzon och John-Erik Magnusson i Blädingeås utanför Vislanda. Deras kombinerade verksamhet, i Småland och i Kentucky, under stuterinamnet ACL Stuteri AB har jag redan beskrivit i inlägget om Gisela Ås.
Under tvåårs- och treårssäsongerna tränades Nougat Ås av Olle Goop först, och sedan av sonen Björn Goop. När hästen i slutet av 2011 såldes till Freddy Christensen så flyttades den också för träning i Danmark, hos Bo Westergård. I hans regi tog hästen i maj sin största seger hittills när han vann det anrika loppet Harper Hanovers på Solvalla. Ett lopp där förstapriset uppgår till 500 000 kr.
Hästen har bara gjort 21 starter men vunnit 10! av dessa, och tjänat ihop drygt 1,2 miljoner kr. Men med tanke på härstamningen är det ingen sensation.
Mamma Noblesse Ås har varit en supermärr inom aveln. Hon har lämnat fyra avkommor mellan 2004 och 2009 och samtliga har passerat miljonen i intjänade pengar. Det rör sig om Oblige Ås, Novelty Ås, Nougat Ås och Somebody Ås. Det är ingen tvekan om att mixa Striking Sahbra med ett Mack Lobell-sto varit en framgångsrik väg i aveln. Förutom avkommorna till Noblesse Ås, så finns Carolyn Ås (e. Striking Sahbra-Indian Simb) med 4,4 miljoner kronor och Bourbon Tooma (e. Striking Sahbra-Sweet Ås) med 1,7 miljoner på kontot som bevis för detta.
För övrigt lämnade Oblige Ås ett hingstföl efter Victory Sam under 2013. Jag vet inte om hästen är namngiven. Mitt förslag: Charger Ås

Ursprung


Nougat är, som så många andra godsaker, en fransk produkt. Ordet är franskt och härstammar från latinets nucatum, som betyder tillredning av nötter. Huvudingredienserna i nougat är socker, matfett och nötter eller mandel. Ursprungligen tillverkades nougaten i Provence och innehöll då honung samt vit och grön mandel.
En annan populär variant är min tidigare nämnda Wienernougat, som innehåller socker, kakaosmör, mandlar och kakaomassa. Tyskarna kallar den Schmelz-Schokolade. Det kan vara förrädiskt att köpa nougat i just Tyskland, eftersom de kallar den italienska nötchokladen gianduja (tänk: Nutella), för nougat.

Nästa jul lovar jag att tillreda lite mjölkfritt godis och så ischoklad, förstås.