tisdag 31 december 2013

Linjärt, min käre biskop!

Utöver mina intressen litteratur och travsport så är jag en hängiven schackspelare, och tävlar regelbundet. Det finns en del travhästar med schackrelaterade namn. Nedanstående häst har stallnamnet Bishop, alltså schacklöpare på engelska.

Från V86 den 27 november

från mariabodin.se
 

Patricia Bishop, sto

fader: Steinlager
moder: Shezfine Hornline
morfar: Silver Pine

Patricia Bishop är uppfödd av Tord Erixon och Britt-Louice Ek från Boden. Hästen är en del av Stall Bishop (Tord & Maria Bodin) i Mockträsk och tränas sedan 1999 av Maria Bodin. Stallet ligger en mil från Bodentravets bana där banjobben läggs in. Stallet har för närvarande 12 hästar och Patricia är den som dragit in mest pengar. Mer att läsa om stallet: Team Bishop


Patricia Bishop är enda avkomman efter Shezfine Hornline. Pappa Steinlager exporterades till Norge 2001 men har 69 färdigregistrerade svenskfödda avkommor. Bäst resultat av dessa har Bon Frecia, med dryga 1,5 miljon intjänade kronor. Patricia ligger fyra på den listan med sina 404 000 kr.

Ursprung


Jag nämnde i ingressen att bishop är det engelska namnet för schacklöpare. Det är naturligtvis också det engelska ordet för biskop. Det är däremot inte helt klarlagt varför britterna kallar löparen för "bishop" och de var heller inte först med den avvikelsen.
 

I England har löparen benämnts bishop sedan mitten av 1500-talet, från den tidpunkt då de nuvarande reglerna för modernt schack togs i bruk, när löparen fick större rörelsefrihet (tidigare fick den bara gå två steg åt gången) på sin diagonal. Under 1500-talet tillkom även reglerna för bondepromovering, en passant och de båda rockaderna.
Men, vid den tidpunkten kallades redan löparen för biskop på Island. Däremot kvarstod namnbetydelsen löpare/budbärare i de övriga germanska språkområdena.
En del hävdar att det var kyrkans makt under 1500-talet, och det faktum att pjäsen till sitt utseende liknar en mitra (biskopens huvudbonad), som ledde fram till benämningen. Men varför fick inte pjäsen samma namnutveckling i exempelvis Tyskland, Nederländerna, Danmark och Sverige?

Oavsett schacklöparens historia så gillar jag hästnamnet Patricia Bishop. Patricia härstammar från ordet patricius (=adelsman) och Bishop är en kyrklig titel.

onsdag 25 december 2013

I en ny värld

Både människor och djur kan må bra av ett miljöombyte ibland. Det är inte ovanligt att hästägare flyttar sina tävlingshästar från en tränare till en annan, från söder till norr - eller vice versa, med nytändande resultat. Den här hästen har gjort en sådan resa.

Från V75 den 23 november

foto: från vinnarskallar.se
 

Horton, valack

Fader: Enjoy Lavec
Moder: Drottning Amok
Morfar: Arnaqueur

Horton är uppfödd av Qlina System AB i Solna och tränades fram till mitten av juli av Håkan Eriksson på Sundbyholm. Numera tränas hästen av Per Linderoth på Bergsåkers travbana. Hästen har gjort nio starter i hans regi och vunnit fem av dessa. Han har verkligen mått bra av miljöombytet, eller så är konkurrensen i norr mer passande för honom.
Drottning Amok hann bara få tre avkommor och Horton är framgångsrikast av dem. Ur Enjoy Lavecs 08-årgång placerar Horton sig på tredje plats, efter Miraflores och Ghetto Blaster.

Västerbo Vainqueur, med Arnaqueur som pappa, har i år lämnat ett helsyskon till framgångsrika Longisland Icetea. Uppfödare till hingstfölet efter S.J.´s Photo - Västerbo Vainqueur är så klart Västerbo Stuteri i Heby. Namnförslag: Västerbo Valentine.

Ursprung


Horton har garanterat fått sitt namn från den framgångsrika animerade filmen "Horton hears a Who!", från 2008.


Filmen handlar om den excentriske elefanten Horton och hur han ska beskydda sina vänner i en mikroskopiskt liten värld. Filmen bygger på boken med samma namn, skriven av Dr. Seuss - a.k.a. Theodor Seuss Geisel (1904-1991). Han har även skrivit de populära böckerna "The Cat in the Hat" och "How the Grinch Stole Christmas".